Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

Norsk emigrasjon til Amerika 1825-1939

Over åtte hundre tusen nordmenn krysset Atlanterhavet i perioden 1825-1939. Selvom en stor prosentdel dro hjem igjen, satte denne utvandringen spor i Norge - for ikke å snakke om de avtrykk nordmenn har etterlatt seg i USA. I nettutstillingen kan du lese om hvorfor de valgte å emigrere, hva som skjedde da de kom til det nye, ukjente kontinentet, og ikke minst om de farefulle seilasene.

Tømmermannsfanen fra Bradbenken, Bergen, 1868. Foto: Bergens Sjøfartsmuseum

"Tømmermannsfanen" from Bradbenken, Bergen, 1868. Photo: Bergen Maritime Museum

I 1825 seilte det første skipet med emigranter fra Stavanger til New York. Gruppen på 52 personer etablerte den første norske bosetningen i Amerika. Riktignok gikk det ti år før neste emigrantskute seilte avgårde, men dette var likevel begynnelsen på en folkevandring bare Irland kunne måle seg med. Over åtte hundre tusen nordmenn krysset Atlanterhavet i perioden 1825-1939. Selvom en stor prosentdel dro hjem igjen, satte denne utvandringen spor i Norge - for ikke å snakke om de avtrykk nordmenn har etterlatt seg i USA.

I anledning 175 årsdagen for utvandringen, 4. juli 2000, lanserte Digitalarkivet søkbare emigrantdatabaser som til sammen inneholdt over syv hundre tusen utvandrere! Samtidig ble det laget en emigrantutstilling som en historisk ramme rundt de søkbare dataene. Her kan du lese om hvorfor de valgte å emigrere, hva som skjedde da de kom til det nye, ukjente kontinentet, og ikke minst om de farefulle seilasene.

Nettutstillingen finnes på denne adressen: http://digitalarkivet.no/utstilling/main.htm

Utstillingen er delt i tre hoveddeler: Norge, Overfarten og USA. Hver hoveddel inneholder en innføringstekst med bilder, samtidig som det vil ligge lenker til fordypningstekster. I tillegg til hoveddelene har vi laget en statistikk og årsoversikt. Her finner du tallet på utvandrere i en graf sammen med oversikt over begivenheter i visse år som hadde innvirkning på utvandringen.
.