Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

Slik bodde vi. Om boliger og boligforhold i Bergen

Nettutstillingen tar for seg bolighistorien for Bergen 1600-1900 med eksempel i fem ulike boliger. Her får en også introduksjon til kilder til bolighistorie, samt hvordan brannene har preget Bergen.

Kristian Bjerknes sine tegninger av Strandgaten 136 i Bergen. Oppført like etter 1756

Kristian Bjerknes sine tegninger av Strandgaten 136 i Bergen. Oppført like etter 1756

Statsarkivet i Bergen lagde nettutstillingen i forbindelse med Arkivenes dag i 2001. For å belyse bolighistorien i Bergen og de skiftende boligforhold som har vært der gjennom de tre foregående århundre, valgte Statsarkivet seg ut fem eldre boliger som fremdeles eksisterer idag. Disse var Nedre Strangehagen 10, også kjent som Stolpehuset, Strandgaten 136, Ladegårdsgaten 48, Henrik Wergelandsgaten 35a, som idag er en fredet arbeiderbolig, og Kalfarveien 34, en herskapsbolig i en av de mer fornemme strøkene i Bergen. Hustegninger, historikk og ikke minst lenker til oversikt over hvem som har bodd i husene i de ulike folketellingene er tatt med.

Nettutstillingen inneholder også informasjon om hvordan alle brannene i Bergen har fått stor innvirkning på boligbygging og -planlegging gjennom tidene. Samtidig kan en lese mer generelt om bolighistorie og strøkhistorie for Bergen og få tips om hvilke kilder en kan ta i bruk for slike studier.

Nettutstillingen ligger på eget nettsted: http://digitalarkivet.no/boliger/index.htm
.