Krimhistorier fra virkeligheten

Tirsdag 21. oktober kl. 19
Hva skjedde egentlig den uhyggelige natta på Kongsberg våpenfabrikk i 1891? Hvorfor skrev presten i Heddal et dikt til skrekk og advarsel på mestertyven Tov Murukleiv sin grav? Dette og mer til får du svar på om du besøker Statsarkivet denne tirsdagskvelden. I samarbeid med Kongsberg Krim  byr vi på en spennende rundtur med overraskelser underveis og en kriminell utstilling. Her trenger du ikke å kunne noe fra før, alle som vil høre noen spennende historier er hjertelig velkomne.

Det åpner kl. 19, med rundturer hver halvtime. Siste rundtur går kl. 21. Vi serverer også kake etter to hundre år gamle oppskrifter fra Riksarkivets blogg Historisk kokekunst.  Helt gratis!

Fortidens hemmeligheter

Velkommen til lørdagsåpen lesesal på Statsarkivet i Kongsberg!

Vi vil i tillegg til alle hverdager har åpen lesesal én lørdag i måneden, og disse lørdagene stiller vi med en godt bemannet og aktiv lesesal. Dette er et tilbud til alle som er interessert i slektsforskning og lokalhistorie, og vi oppfordrer spesielt nybegynnere til å ta seg en tur! 

Vi vil være behjelpelige med å finne fram arkivkilder i magasinet og vi kan også hjelpe til med å tyde gotisk skrift. Statsarkivet har arkiver fra Buskerud, Vestfold og Telemark, men det er ingen grunn til å bli hjemme selv om du ikke har slekt i området. Vi har nemlig inngått et samarbeid med DIS-Kongsberg , som vil ha representanter til stede som kan hjelpe til med søking i forskjellige kilder på nett.

Dersom du vil ha starthjelp til slektsforskning, anbefaler vi at du har opplysninger om personer så langt tilbake som til før 1930-tallet.

Vi har valgt ut noen spennende temaer for hver lørdag, og vi viser fram noen relevante eksempler innenfor disse temaene. Men du vil selvfølgelig også kunne få svar på andre ting.

Fra i høst vil også IKA Kongsberg, som har flyttet inn i nytt bygg ved siden av Statsarkivet, delta på arrangementet, se program nedenfor.

Ta gjerne med egen pc, vi har trådløst nettverk!

  Program høsten 2014
Dato Tema
6. september Sjømenn. IKA Kongsberg er til stede og tilbyr omvisning i sine nye lokaler.
4. oktober Gård og grunn
8. november (NB!) De eldste rettsbøkene
6. desember Slektsgransking i kommunearkivene:
IKA Kongsberg orienterer

Det er åpent 10-14, og gratis kjeks og kaffe. Velkommen til hyggelige og sosiale dager!