Lesesal

Statsarkivet har en lesesal hvor publikum kan bruke arkivmaterialet. Det er ikke nødvendig å reservere lesesalsplass på forhånd. Lesesalen er tilrettelagt for rullestolbrukere, se Bygg for alle for flere opplysninger om tilgjengeligheten til statsarkivets bygning.

Publikum har adgang til tre PC´er med internettilknytning. Lesesalen har også trådløst nettverk som kan benyttes av gjester med medbrakt PC.
Det er leseapparat for mikrofilm og mikrofilmkort på lesesalen. Statsarkivet har dessuten mikrofilm både av eget originalmateriale og av materiale som oppbevares ved andre arkivinstitusjoner. Det er installert et fotokamera hvor man kan fotografere arkivmaterialet selv og enten skrive det ut på lesesalen, eller lagre det på en medbragt minnepenn.

Publikum har også tilgang til statsarkivets boksamling på ca. 11.000 bind. Her finner man lokalhistorie, slektshistorie, generell historie, samt en rekke oppslagsverk som er nyttige for arkivbrukerne. Samlingen er dataregistrert og søkbar fra en PC på lesesalen. Det er imidlertid ikke anledning til hjemlån av bøker eller tidsskrifter.

På kveldsåpne dager vil lesesalen være bemannet av studenter etter 14:45. Arkivfaglige spørsmål må derfor rettes til lesesalsvakten før dette.

Resepsjon og spisesal

Når du går inn publikumsinngangen til statsarkivet, kommer du til resepsjonen og garderoben. Yttertøy skal henges i garderoben, hvor det også finnes låsbare skap. Ved resepsjonsskranken ligger en gjestebok hvor den besøkende skriver inn sitt navn. Ved første gangs besøk fylles også ut en registeringsblankett med navn, adresse og formålet med besøket. Resepsjonisten veileder den førstegangsbesøkende om lesesalregelement og andre praktiske forhold. Lesesalsreglementet ligger i skranken.

Spiserommet benyttes i fellesskap av statsarkivets ansatte og lesesalens brukere. Her kan du nyte medbrakt niste. Det er selvbetjening av kaffe/te, mineralvann, sjokolade m.v.

I statsarkivets kantine/spiserom er det telefon som kan benyttes av lesesalens brukere. Mobiltelefoner skal ikke benyttes på lesesalen.

Foto fra lesesalen