Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

Etterkommere etter reisende eller omstreifende personer vil ofte ha problemer med å finne opplysninger om sine forfedre. Fordi de reiste mye rundt vil de kirkelige handlingene – som dåp, konfirmasjon, vigsel og begravelse – kunne finnes i forskjellige kirkebøker over det ganske land. Flere meldte seg også ut av Statskirken og giftet seg borgerlig.

Johan Erik Eriksson, som også kalte seg Hammar

Johan Erik Eriksson, som også kalte seg Hammar

Det vil derfor være behov for å lete i utradisjonelt materiale. Arkivene etter fogd, lensmann, politi og fra fengsler kan av og til være nyttige. På grunn av sitt levesett ble enkelte av omstreiferne mistenkt og avhørt i forbindelse med ulike forseelser og forbrytelser. Etterlysinger og forhør kan gi mange opplysninger om utseende, personlige forhold og tidligere oppholdssteder.

I forbindelse med opprettelsen av Norsk misjon blant hjemløse og Vergeloven ble mange barn under 16 år satt bort hos fosterforeldre, i barnehjem eller skolehjem. Målet var også å få omstreiferne bofaste og i arbeid.

Fotografiet er av omstreifer Johan Erik Eriksson, som også kalte seg Hammar. Han var født 07.02.1850 i Stockholms len i Sverige. Eriksson vanket omkring både i Sverige og Norge, og skal antakelig ha livnært seg ved å lage papirblomster som han solgte.
.