Nyheter


Åpent arrangement på Arkivsenter sør lørdag 9. mai kl. 11.00-15.00. Foredrag kl. 11-12 om kjøretøy og førerkort i gamle arkiver. Åpen lesesal 11-15.

___________________________________


Angrep i Kristiansand april 1940

Angrep og skader i Kristiansand april 1940 (Statsarkivet i Kristiansand: Kristiansand sivilforsvarskrets, Fa-0001).

Dramatiske hendelser i Kristiansand 9. april 1940 - registrert av det lokale sivilforsvaret. Boka, som har registreringer gjennom krigen, er utstilt som månedens dokument i Arkivsenter sør i april 2015.

___________________________________


Her er programmet for arrangementer på Arkivsenter sør våren 2015.

___________________________________


På Arkivsenter sør kan du få kjøpt plakater (75 kr) og postkort (5 kr). Motivene (fotografi, karttegning eller dokument) er fra arkivene våre. Vi har også blant annet krus (149 kr) med bilde av gamle binderser som er funnet i arkivene hos oss.

___________________________________


I 1948 fikk Knut Hamsun høyesterettsdom for landssvik. Det ble ikke funnet noen søknad fra ham om opptak i NS, men derimot et utfylt spørreskjema. Her kan du se skjemaets to sider og en omtale.


Ringeakt og skjødesløshet! Klage over våpensituasjonen i Arendal i 1807.


Nå i høst er det 400 år siden den kjente Agder-presten, forfatteren og sagaoversetteren Peder Claussøn Friis døde. I den anledning har vi skannet et brev som han skrev hjemme på prestegården i 1590. Les mer her.


Folketellingen 1875 for byene i Vest-Agder er nå skannet.


På jakt etter sjømenn fra Agder? Nå er flere sjømannsruller tilgjengelig på Digitalarkivet.


I sommer var vi på tilsyn hos Vest-Agder fylkeskommune for å undersøke arkivforholdene. Her kan du se rapport og brev med pålegg.


Vi har vært på arkivtilsyn i Kristiansand kommune. Her kan du lese rapporten vår og brev med pålegg.


Ukjente Hamsun-brev! I Statsarkivet i Kristiansand ligger det en tvistesak fra 1919-1921. Blant sakspapirene er det 28 håndskrevne sider fra Knut Hamsun. Les om saken og se hva Hamsun har skrevet.


På leit etter sjømenn? Registrene til mønstringsprotokollene 1860-1940 for Kristiansand mønstringskrets er nå digitalisert. Det samme er et par av hovedrullene.


>Nå kan du søke i statsarkivets bokdatabase! Vi har en stor samling av bøker og tidsskrifter. Alt kan brukes på lesesalen i Arkivsenter sør.


>9. mai 2014 var det 150 år siden slaget ved Helgoland. Statsarkivet har opplysninger om de falne, som ble gravlagt her i byen.


>Vi arbeider med å lage temaforslag til historiestudenter. Fra før finnes en oversikt over regionalhistoriske forskningsoppgaver. Vi ønsker studenter og forskere fra hele landet velkommen til oss for å bruke skriftlige kilder.


>Vi har skannet og publisert 2000 gamle fotografier fra arkivene våre. Fotografiene ligger på nettsiden til Digitale bilder i Agder.

Svartjeneste for småspørsmål


Følg oss på Facebook

_____________________________________

Statsarkivet i Kristiansand holder til i naturskjønne omgivelser i Presteheia like utenfor byen. Adkomst

Statsarkivet ble etablert i 1934. Den nåværende bygningen er fra 1997.

Vi har ca. 10 000 hyllemeter arkiver fra hele Agder. Arkivene er fra 1500-tallet til 1990-årene.

Vi er Agders hukommelse! Velkommen til oss - eller til å kontakte oss!