Arkivene venter på deg


På Arkivsenter sør finner du flere tusen hyllemeter ubrukte skriftlige kilder fra 16-, 17-, 18- og 1900-tallet. Materiale helt opp til 2010 er tilgjengelig for forskere og kan brukes til å granske utallige temaer. Bare 2 % av arkivene er digitalisert og lagt på Digitalarkivet.

Arkivsenter sør huser både Statsarkivet i Kristiansand og Interkommunalt arkiv i Vest-Agder IKS (forkortet IKAVA). Statsarkivet oppbevarer statlige arkiver og privatarkiver fra begge Agder-fylkene, mens IKAVA oppbevarer arkiver fra kommunale organ i Vest-Agder.

Arkivsenteret holder til i Märthas vei 1 (i Presteheia), bare 10 minutters gange fra Universitetet i Agder. Her stopper buss nr. 22 fra byen og Spicheren. På fine dager kan du sitte ute i pausene og filosofere over fortiden.

På lesesalen har du trådløst internett, du kan avfotografere kilder selv og ta med filene, og du får veiledning av den som sitter i skranken.

I vestibylen vår kan du slappe av i salongen og kikke på utstillinger. Eller du kan forsyne deg med kaffe, te, kjeks eller kaldt vann i spisekroken og lese aviser.

Arkivportalen finner du arkivkataloger som viser hvilke protokoller og esker som finnes i de forskjellige arkivdepotinstitusjonene, deriblant Statsarkivet i Kristiansand.

Statsarkivet i Kristiansand og IKAVA var med på å utarbeide en oversikt over regionalhistoriske forskningsoppgaver i 2007. Tanken var at oversikten skulle tjene som en idébank både for etablerte historikere og for framtidige mastergradsstudenter ved UiA. Der kan du bl.a. se hvilke temaer som du finner gode arkivkilder til. Her er lenke til emnekatalogen i pdf-format (katalogen er på 92 sider):

Emnekatalog

Men husk at du kan velge og vrake mellom hundrevis av andre temaer på grunnlag av kilder som vi oppbevarer i magasinene våre! Enten du er student eller forsker, så nøl ikke med å spørre oss, f.eks. hvis du trenger informasjon om kilder til et tema du vil granske.