Alle har sine møteplasser, både formelle og uformelle: studentene har sine foreninger og kafeer, politikerne har Stortingets korridorer og vandrehall. Vi har offentlige rom – parker, torg og gatehjørner. Møtestedene i byen er mange og mangfoldige, og i arkivene finner du materiale om hvor, hvordan og hvorfor mennesker møtes i norske byer og lokalsamfunn.

Arkivene i Oslo har invitert Lars Roede, Einar Terjesen, Gudleiv Forr, Hilde Sandvik og Anne Vaalund til å komme med noen historiske tilbakeblikk og refleksjoner rundt temaet møteplasser:
– Det blir det foredrag om kjente og ukjente møteplasser, en billedfortelling fra Oslo-studentenes møtesteder gjennom tidene samt anekdoter fra kulissene på Stortinget, sier Runhild Seim, prosjektleder for Arkivdagen 2012 i Oslo. – Vi gleder oss dessuten til å gi folk et gjensyn med en digitalisert versjon av den gamle valgfilmen ”Det store skiftet” fra 1961, med klipp fra blant annet Oslo og London under krigen, de store demonstrasjonene i Oslo og Menstad, og også intervjuer med Martin Tranmæl og Trygve Lie.

I Kjelleren i Litteraturhuset kan publikum varme seg på en kopp kaffe, se gamle Oslo-filmer, lage sin egen button og få vite mer om arkivene i Oslo. Etter foredragene i Litteraturhuset er det byvandring til kjente og mindre kjente møteplasser i Oslo med legendariske Bernt Bull som guide.

Arkivdagen 2012 i Oslo er lørdag 17. november på Litteraturhuset kl 12-15.45. Riksarkivet, Statsarkivet i Oslo, Stortingsarkivet, Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek (Arbark)og Oslo byarkiv står bak. Arrangementet er gratis og åpent for alle. Se mer informasjon i programmet:

Arkivdagen_flyer

Arkivdagen er et samarbeid mellom arkiver i hele Norden og omfatter alle typer av arkivinstitusjoner. Hensikten med Arkivdagen er å vekke interesse for arkivene som samfunnets minne – både for fortid og fremtid. Arkivmateriale gir mange innganger til samfunnsutvikling, økonomisk og politisk historie, sosialhistorie og personalhistorie. Arkivens Dag startet i Sverige i 1998. Da oppsøkte cirka 35 000 publikummere 350 deltakende arkiver som holdt åpent hus. De positive erfaringene førte til at Svenska arkiv i samverkan för synlighet (SASS) ble dannet. I 1999 ble Arkivernes Dag arrangert også i Danmark i regi av Sammenslutningen av Lokalarkiver. I 2001 kom Island og Norge med, i 2002 Finland og i 2003 også Færøyene.