Prosjektet ”Tidskapselen til ungdommen” er en forlengelse av filmen ”Til ungdommen” som har gått på kino i høst. Filmen handler om ungdoms politiske engasjement og hvordan ungdom ble berørt av 22. juli. For å ta vare på engasjementet filmskaperne ble møtt med, oppfordret de elever på videregående skoler til å skrive ned sine tanker i brev til fremtidens unge. Som et symbol på tidskapselen har Magne Furuholmen laget et kunstverk i aluminium inspirert av arkivbokser stablet oppå hverandre. Utførelsen av kunstverket er gjort i samarbeid med skoleelever over hele landet. Elevene har hamret inn ord som er viktige for dem på 18 aluminiumsplater som er integrert i skulpturen.

En gave til fremtiden 
Tidskapselen skal stå utstilt i Riksarkivets foajé, og inneholder tusenvis av brev som Riksarkivet skal oppbevare frem til 2031. Da skal tidskapselen åpnes og innholdet gjøres tilgjengelig for publikum og forskere. ”Tidskapselen til ungdommen” er en gave til fremtidens ungdom, men fungerer også som et tillegg til den offisielle historien som et unikt tidsbilde.
– Dette prosjektet er helt i tråd med det som er vår oppgave: å ta vare på historisk materiale for evigheten, sier riksarkivar Ivar Fonnes. – Elevenes refleksjoner rundt det som skjedde 22. juli og hvordan de ser på landet vårt i dag og i fremtiden er viktig dokumentasjon på ungdoms engasjement og tanker. Vi er stolte over å oppbevare disse brevene hos oss. At kunstverket skal stå i Riksarkivets foajé, som er et offentlig og åpent bygg, viser dessuten at dette er vår felles arv.

Sveises igjen 14. desember
Under lukningsseremonien fredag 14. desember kl 14 i Riksarkivbygningen vil Iris Sørbotten fra Nordahl Grieg videregående skole i Bergen lese opp sitt brev før det som det siste brevet legges i tidskapselen. Deretter skal tidskapselen fysisk sveises igjen av Magne Furuholmen. Til arrangementet kommer ungdommer fra ulike skoler, elevtillitsvalgte, ungdomspolitikere, sentrale politikere samt andre samarbeidspartnere som har bidratt til tidskapselen. Sana El Morabit, én av de fire hovedpersonene i filmen, deltar sammen med sin klasse fra Fyrstikkalleen skole i Oslo. Det gjør også artist Matilda Gressberg, som i høst gir ut CD med to av sangene hun fremfører i filmen. Matilda skal opptre under arrangementet.