Med 150 000 hyllemeter arkivmateriale er det nok å ta av når Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo skal vise frem eksempler på det de tar vare på. ”Skatter fra arkivet” stiller ut dokumenter, kart og fotografier som utmerker seg ved at de speiler store historiske begivenheter, representerer noe nytt og viktig eller forteller spesielle historier. 29. februar åpner den fjerde utstillingen i rekken.

– Årets utstilling dekker et vidt spekter, både tematisk og tidsmessig. Det eldste materialet er over tusen år gammelt, mens det nyeste er minnemateriale etter 22. juli, forteller Unni Løkkebø, prosjektleder for utstillingen.  – Tematisk spenner vi også bredt, fra syndige fristelser i det nylig ankomne Freia-arkivet og laboratorieprotokoller fra Tiedemanns tobakk, til regnskap for henrettelser på 1600-tallet og en landskapstegning av Ibsen.

Blant de utstilte dokumentene er også Mykles omstridte manuskript til ”Sangen om den røde rubin” med kommentarer fra forlaget. I det 350-sider lange manuset har Mykle gjort endringer med blå penn, forlagsdirektør Harald Grieg med rød fettstift og sjefskonsulent Sigurd Hoel med blyant. De har nesten ikke endret noe i de erotiske avsnittene, men desto mer i de politiske. Konsekvensene er også stilt ut: beslagordren fra politiet til bokhandlerne om at bøkene skulle inndras umiddelbart.
Publikum kan også se et 800 år gammelt brev fra hertug Håkon Magnusson, senere konge, med vårt første eksemplar av løveseglet, lese eksempler på skolestiler om serbiske krigsfanger i Nord-Norge, se en nydelig kolorert og forseggjort tegning av drakten til den øverste herren av Elefantridderordenen fra 1693 og studere vinnerbidraget i Narvesens arkitektkonkurranse.

Utstillingen er i Skattkammeret, som ligger i foajeen i Riksarkivbygningen. Den er åpen i lesesalens åpningstider, og har gratis inngang. Nytt av året er at man kan låne en audioguide der man kan høre utfyllende informasjon om de enkelte objektene. Utstillingen vil også legges ut på våre nettsider.

Elefantridderordenen

Beslagordre av Mykles roman