Temaet i år er Stemmer. Et nokså åpent tema, men likevel selvsagt i et år som vi både feirer stemmeretten og det norske språkmangfoldet. Arkivene dokumenterer ikke bare stemmerett og kampen for denne, men inneholder millioner av stemmer fra fortiden. Se www.arkivdagen.no for mer informasjon.

Dette skjer i Oslo:

Lørdag 9. november: Stemmer fra fortiden.

Sted: Riksarkivbygningen ved Sognsvann. Arrangører: Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo.

Meld deg på en guidet tur i fjellmagasinene under Riksarkivbygningen. Her får du se unike dokumenter og møte kjente og ukjente stemmer fra fortiden, ja kanskje til og med høre dem? Bli med på en tur full av overraskelser! Vi avslutter med utstillingsbesøk og servering av historisk kake.

Dette arrangementet er nå fullbooket.

Det blir imidlertid flere muligheter senere. Følg Riksarkivet på Facebook, eller meld deg på vårt nyhetsbrev ved å sende en e-post til arrangementer@arkivverket.no - så får du vite hva som skjer.

Tirsdag 12. november kl 18.00: Ja, vi elsker jubileer!

Sted: Litteraturhuset, Wergelandsalen. Arrangører: Arkivene i Oslo (Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek, Oslo Byarkiv, Riksarkivet, Statsarkivet i Oslo og Stortingsarkivet). GRATIS.

Ved nasjonale jubileer bidrar arkivene og andre kulturinstitusjoner til å spre kunnskap og forståelse om fortiden. Men gjør de mer enn å bekrefte de store, etablerte fortellingene om vår historie? Idet stemmerettsjubileet er i ferd med å avsluttes, og grunnlovsjubileet innledes, ønsker Arkivene i Oslo å sette søkelys på nasjonale jubileer og historieformidling.

Paneldebatt med:

  • Kirsti Kolle Grøndahl, leder av Stemmerettskomiteen. Norges første kvinnelige stortingspresident, tidligere statsråd og tidligere fylkesmann i Buskerud.
  • Helge Jordheim, medlem av forskerkomiteen som leder Forskningsrådets satsing i forbindelse med grunnlovsjubileet 2014. Professor ved Institutt for kulturstudier og orientalske fag, UiO.
  • Olaf Aagedal, forsker og leder av prosjektet «Grunnloven som symbol» ved KIFO Stiftelsen Kirkeforskning.
  • Ordstyrer er Arnhild Skre, historiker, journalist og forfatter.

Dette skjer i Bergen:

Lørdag 9. og søndag 10. november kl 11-16: Maritime Familiedager

Statsarkivet i Bergen skal også i 2013 opptre sammen med Bergens Sjøfartsmuseum, som har sine Maritime Familiedager. Det blir maritim moro for hele familien. Utstillere, konkurranser, radiobåter, strikkbåtbygging, skattejakt, gratis skipskostkafe, shanties, og mye, mye mer. Og Arkivenes dag.

Statsarkivet i Bergen har laget en nettutstilling om stemmeretten i Norge, med utgangspunkt i Etne i Sunnhordland. Hvor mange hadde egentlig stemmerett og hvor stor var interessen for å ha stemmerett i 1814 og tiden etterpå?

Dette skjer i Kongsberg:

Lørdag 9. november kl 10-14: Arkivdag på Statsarkivet i Kongsberg

Mer informasjon om arrangementet finner du på Statsarkivet i Kongsbergs egne nettsider.

Dette skjer i Kristiansand:

Lørdag 9. november kl 11-15: Arkivdag på Arkivsenter Sør

Mer informasjon om arrangementet finner du på Statsarkivet i Kristiansands egne nettsider.

Dette skjer i Stavanger:

Lørdag 9. november kl 10-14: Slektsverksted ved Statsarkivet i Stavanger

Statsarkivet i Stavanger og Interkommunalt Arkiv i Rogaland IKS inviterer til ”Slektsverksted”. På slektsverkstedet kan du få hjelp av ansatte både ved Statsarkivet og Interkommunalt arkiv til å finne ut mer om slekten din, eller andre tema. Vi serverer kaffe/te og varme vafler. Ta med pc-en og ”problemene” dine og kom!

Dette skjer i Trondheim:

Lørdag 9. november: Digital Arkivdag i Arkivsenteret i Trondheim

Arkivsenteret på Dora i Trondheim feirer arkivdagen digitalt i år. Lørdag 9. november presenterer vi flere digitale fortellinger der skjulte stemmer fra fortiden blir hørt. Les mer på Statsarkivet i Trondheims egne nettsider.