Arkivverkets digital fototjeneste ble lansert vinteren 2016 og består av rundt 13.000 bilder fra hele Norge. Tjenesten vil fortløpende bli utvidet etter hvert som flere historiske bilder blir digitalisert. 

Se alle bildene i Arkivverkets digitale fotoarkiv

I fotoarkivet kan du finne bilder fra 1860-tallet og frem til ca. 1980, sortert etter fylker, men du kan også søke etter enkeltord. Samlingen inneholder bilder fra statlige arkiver og ulike privatarkiver, som for eksempel familearkiver, bedriftsarkiver og fotograf- og pressearkiver. 

Hvordan kan du bruke bildene?

De fleste bildene i Arkivverkets fotoarkiv kan brukes fritt av alle, men noen bilder har visse restriksjoner på kommersiell bruk. Se vilkår. Bildene kan lastes ned gratis i trykkekvalitet eller som mindre web-filer. Ta kontakt med fotoarkivar Anette Walmann, anewal@arkivverket.no  på 48095172 dersom du har spørsmål om bruk.

Bilder på Flickr


Riksarkivet er også med i The Commons på Flickr. Materialet som er lagt ut er merket med “no known copyright restrictions”. Dette betyr at Riksarkivet er ukjent med at det finnes noen opphavsrett for dette materialet, enten fordi Riksarkivet eier rettighetene eller rettighetene er utløpt, eller fordi intet bevis er funnet for at det er opphavsrett på materialet. Vær vennlig og kontakte Riksarkivet hvis du har informasjon om rettighetshavere som Riksarkivet ikke kjenner til.

Generelt er våre samlinger ment til personlig bruk, i undervisningsøyemed eller til forskning. Hvis du bruker bildene, vær vennlig å gi en tydelig kildehenvisning til Riksarkivet, og arkivet/samlingen bildet tilhører. Vi oppfordrer til at du lenker tilbake når du deler bilder på internett. For kommersiell bruk, ta kontakt med Riksarkivet.

Når du bruker vårt materiale fra The Commons på Flickr, vær vennlig og krediter følgende: Navn på fotograf/forfatter eller annet, Riksarkivet, Norge.

Hva er The Commons på Flickr?
Hovedmålene med The Commons på Flickr er først og fremst å vise deg skjulte skatter i verdens offentlige fotoarkiver, og å vise hvordan ditt bidrag og din kunnskap kan bidra til å gjøre disse samlingene enda bedre. Du er velkommen til å beskrive fotografiene du finner på The Commons på Flickr, enten ved å tagge eller legge igjen kommentarer.