Arkivverkets digitale fototjeneste (https://foto.digitalarkivet.no) ble lansert vinteren 2016 og består av rundt 15.000 bilder fra hele Norge. Tjenesten vil fortløpende bli utvidet etter hvert som flere historiske bilder blir digitalisert. 

I det digitale fotoarkivet kan du finne bilder fra 1860-tallet og frem til ca. 1980, sortert etter fylker. Du kan også søke etter enkeltord i fritekstsøket til høyre i skjermbildet. Arkivet inneholder bilder fra statlige arkiver og ulike privatarkiver, som for eksempel familiearkiver, bedriftsarkiver og fotograf- og pressearkiver. 

Se alle bildene i Arkivverkets digitale fotoarkiv

Hvordan kan du bruke bildene?

De fleste bildene i Arkivverkets digitale fotoarkiv kan brukes fritt av alle, men noen bilder har visse restriksjoner på kommersiell bruk. Hvert bilde er merket med en CC-lisens under fanen Regler for gjenbruk. Under vilkår finner du informasjon om hva de ulike lisensene viser til: Se vilkår. Dersom fotografiet er merket Falt i det fri, kan det brukes fritt til alle formål. Fotograf, rettighetshaver og bevaringsinstitusjon skal i alle tilfeller krediteres.

Bildene kan lastes ned gratis i trykkekvalitet eller som mindre web-filer. Ta kontakt med fotoarkivar Anette Alsvik, aneals@arkivverket.no  på 95776048 dersom du har spørsmål om bruk.


Bilder på Flickr


Riksarkivet er også med i The Commons på Flickr. Materialet som er lagt ut er merket med “no known copyright restrictions”. Dette betyr at Riksarkivet er ukjent med at det finnes noen opphavsrett for dette materialet, enten fordi Riksarkivet eier rettighetene eller rettighetene er utløpt, eller fordi intet bevis er funnet for at det er opphavsrett på materialet. Vær vennlig og kontakte Riksarkivet hvis du har informasjon om rettighetshavere som Riksarkivet ikke kjenner til.

Kreditering: Navn på fotograf/opphavsmann og bevaringsinstitusjon skal alltid oppgis. Vær vennlig å også gi en tydelig kildehenvisning til arkivet/samlingen bildet tilhører.

Hva er The Commons på Flickr?
Hovedmålene med The Commons på Flickr er først og fremst å vise deg skjulte skatter i verdens offentlige fotoarkiver, og å vise hvordan ditt bidrag og din kunnskap kan bidra til å gjøre disse samlingene enda bedre. Du er velkommen til å beskrive fotografiene du finner på , enten ved å tagge eller legge igjen kommentarer.