Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

Elefantordenen er den høyest rangerte danske ridderorden, og skulle belønne dem som viste særlig dyd og mandighet. Den ble grunnlagt omkring 1457 og er en av Europas eldste.

Det ble fattet nøyaktige bestemmelser om ordenens medalje og drakter, noe som går klart fram av denne forordningen fra 1693.

  • Ridderne skulle daglig bære en elefant i rent gull hengende i et blått silkebånd. Den skulle være dekket med hvit emalje, ha et vakttårn på ryggen og en ”morian” med pil i hånden sittende på nakken. På siden skulle elefanten ha et kors av diamanter. 
  • Til høytidelige anledninger skulle ridderne bære en rød kappe med hvitt atlaskfór over hvitt silketøy med gullbroderier, røde og hvite fjær i hatten og snorer med gulldusker som rakk helt ned til gulvet.
  • Bare ordensherren – kongen – skulle ha klær av sølv, langt slep på kappen og sort fløyelslue med hvite fjær.

Tegningene viser blant annet Kristian 5. i ordensherrens drakt, elefantordenen i blått silkebånd og ordensstjernen med åtte stråler som var brodert på riddernes kjortler.

Elefantordenen eksisterer fremdeles. Den danske regent er ordensherre, og ordenen tildeles vanligvis bare fyrster og statsoverhoder; bare fem vanlige dansker har fått den de siste 100 årene. Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og Märtha Louise er norske riddere av Elefantordenen.

Elefantordenen1

Riksarkivet, Historisk kronologisk samling II, pk. 3, 1. desember 1693

Elefantordenen2

Riksarkivet, Historisk kronologisk samling II, pk. 3, 1. desember 1693

Elefantordenen3

Riksarkivet, Historisk kronologisk samling II, pk. 3, 1. desember 1693

Elefantordenen4

Riksarkivet, Historisk kronologisk samling II, pk. 3, 1. desember 1693.