Hold ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske. MAC-brukere holder cmd-tasten istedet for Ctrl-tasten

Har du plukket tyttebær i år? Du plukket vel ikke bærene før de var modne? Det gjorde Kari, Svein, Gunnar og Ingrid i 1942, og derfor ble de tatt til politiet i Trondheim for forhør. Den 6. september 1942 var de fire ungdommene ute i Løbergmarkene i Horg for å plukke bær. De skulle egentlig plukke blåbær, men da de ikke fant så mye, tok de med seg litt tyttebær. Men det skulle de ikke ha gjort.

Trondheim politikammers arkiv

Tyttebærsaken havnet i Trondheim politikammer.

Mens de holdt på med bærplukkingen kom en mann og en kvinne fram til dem og krevde å få se deres legitimasjonskort. Mannen og kvinnen påpekte at det ikke var lov å plukke tyttebær før 10. september ettersom de da, i følge en bestemmelse, ikke var modne. Saken ble anmeldt og ungdommene ble tatt inn til forhør hos politiet i Trondheim.

Der ble de anklaget for å ha plukket 15-20 liter tyttebær, noe de bestemt benektet. ”Vi hadde som før forklart ikke mer tyttebær enn vi spiste det opp til desert. Vi hadde ikke en tyttebær med oss til byen.” forklarte Svein. Resten, påpekte han, var blåbær, som det var fritt fram å plukke.
.