Noe for alle

Enten du er skoleelev som skal skrive særoppgave, masterstudent eller forsker vil du finne noe av interesse i arkivene. Arkivene gjenspeiler samfunnet, og den tematiske bredden er tilnærmet grenseløs: politikk, økonomi, teknikk, samferdsel, kultur, sosialhistorie, språk, enkeltmenneskers historie og mye mer. 

Er det vanskelig?

Det er en del nye begreper som må læres når man er ny i arkivene, og man må tilegne seg kunnskap om arkivenes oppbygging og søkeprinsipper. Det kan føles litt vanskelig og forvirrende i starten. Men når man har ”knekt koden” og lært seg håndverket, er det et spennende detektivarbeid!

Husk at arkivstudier tar tid, særlig hvis du er ny og uerfaren bruker. Men selv om leveringsfristen nærmer seg, kan det for eksempel være nyttig å oppsøke arkivet og finne enkeltdokumenter som kan brukes som eksempler og illustrasjoner.

Gotisk håndskrift

Skal du bruke eldre arkivmateriale til din oppgave, må du være oppmerksom på at det helt til slutten av 1800-tallet ble brukt gotisk håndskrift. Denne skriftformen er svært forskjellig fra dagens skriftform, og er ikke helt enkel å lese. Men med litt tålmodighet går det greit å lære seg bokstavene. Det finnes egne lærebøker i gotisk håndskrift, og det arrangeres også kurs i regi av Arkivverket og andre. På Digitalarkivet finner du et nettkurs i gotisk skrift.

Søk og finn

Det er flere måter å søke opplysninger om våre arkiv:

  • I Arkivportalen kan du søke opp våre arkiv og finne opplysninger om arkivseriene, og om arkivskaperen og arkivets forhistorie
  • I våre veiledningsskranker er papirkataloger oppstilt til bruk for publikum, og personalet i skranken vil besvare dine spørsmål og hjelpe deg på rett spor. Her kan du også rekvirere arkivsaker til bruk på lesesalen
  • Du kan også henvende deg til oss med spørsmål pr. e-post, telefon eller brev
  • Håndbok for Riksarkivet og Håndbok for brukere av statsarkivene er nyttige hjelpemidler for å få en oversikt over våre arkiv.

Innsyn i taushetsbelagte opplysninger

Både offentlige arkiv og privatarkiv inneholder ofte personsensitive opplysninger. Slike opplysninger er taushetsbelagt i minimum 60 år. Som student eller forsker kan du søke om adgang til taushetsbelagte opplysninger. Se sidene om betingelser for innsyn for forskningsformål, og hvordan du søker.