Gulbrand Eriksen Mørstad ble 20. oktober 1829 født til gården Søre Mørstad i Slidre i Valdres. Han vokste opp i trange kår og med en småkriminell far. Som sin far var Gulbrand en rastløs sjel som ikke trivdes med gårdsarbeidet, men han var flink til å lage kniver, slirer og annet verktøy for salg.

Gulbrand skal ha vært kraftig, ikke særlig høy, med brunt hår og blå øyne. Han hadde også en stor sort vorte på venstre bryn. I 1854 giftet han seg med Ingeborg Olsdatter og året etter ble sønnen Erik født. Han ble døpt i Øystre Slidre samme år. Ikke lenge etter dro Gulbrand for å friste lykken og endte til slutt opp i Bergen.

 

Utsnitt av kirkebok som viser at Gulbrand ble døpt 1829.

Kirkebok for Hegge, Rogne og Volbu i Slidre 1814-1839, side 318. Gulbrand er ført opp nederst som nr. 76 i 1829. Han ble født utenfor ekteskap. Å få barn utenfor ekteskap var en straffbar handling på 1800-tallet. Presten har derfor sirlig ført inn at dette var farens andre leiermål mens det for moren var første gang. Ved tredje gangs leiermål risikerte man å måtte sone i tukthuset..