Maren Olsdatter forteller

Maren fortalte at tanten hadde gitt henne øl i en skål. På bunnen av skålen var det noe svart smuss (”scharn”) som hun ikke ville drikke og slo ut på gulvet. Men djevelen kom inn som en svart hund med horn på hodet som lignet på geitehorn. Djevelen spurte henne to ganger om hun ikke ville tjene han, men hun svarte nei.

Noen dager senere kom Fanden som en mannsskikkelse, svart og med horn på knærne. På hender og føtter hadde han klør og en svart hatt og svart skjegg. Maren svarte ikke på hans spørsmål om å tjene ham før han sa at hun skulle få penger. Da svarte hun ja. Fanden sa da til henne at hun skulle følge ham til helvete. Veien dit var lang.

I helvete så hun et stort vann og det var fullt av mennesker der. Vannet kokte. Menneskene som brente i vannet var både menn og kvinner som ropte slik som katter gjør. Maren kjente igjen Sigri Klockers i en kråkeskikkelse, Ingeborg som gikk med krykker i en dues skikkelse, Lirren fra Vardø som ei and, Solwe fra Andersby som en alke og Guri fra Ekkerøy som en skarv. Selv var hun en kråke. Etter en stund dro hun hjem.

         

 

 


.