Max Manus var den mest omtalte filmen i 2008, og det er gitt ut en bok basert på filmen. Det er neppe like kjent at han er rikt representert i arkivene. Nå gir vi deg sjansen til å se på originaldokumenter om Max Manus fra starten av andre verdenskrig.

Polititiende nr. 23 1941

Polititidende nr. 23 1941

Max Manus (1914-1996) var en av okkupasjonsmaktens mest ettersøkte personer. De klarte å få kloa i ham en gang i 1941, men han greide å rømme kort tid etter. Her kan du lese om arrestasjonen i Vidarsgate 4 og rømmingen fra Ullevål sykehus.

Alle dokumentene er fra Statspolitiets arkiver som befinner seg i Riksarkivet. Statspolitiet var et redskap for NS-styret og den tyske okkupasjonsmakten. Det erstattet det gamle Utrykningspolitiet og skulle først og fremst ta seg av spionasje, opprør, sabotasje, flyktninger, illegale aviser og motstandsarbeid. Max Manus oppfylte alle disse kriterier, og resultatet er at det er over 5000 dokumenter i seks stappfulle arkivesker i ”Max Manus-saken” i Statspolitiets arkiv.

Arkiveskene med Max Manus-saken er fritt tilgjengelig for bruk på Riksarkivets lesesal. Kilde: Statspolitiet S-1329, serie F, eske 74-79.

Til omtalen av Max Manus på Wikipedia.
.