Fredag 5. august

CT: Det blir et helt menasjeri ombord i ”Fram”. Foruten 97 hunder skal man nemlig ha ombord 6 brevduer, 4 griser og 1 kanarifugl. Rotter har man heldigvis hittil gått klar for. Før avreisen vil det ombord bli tatt fullstendige gruppebilder av deltakerne.

I ”Sydpolen” sier Amundsen at ved avreise fra Kristiansand var det ombord 19 mann, 97 hunder, 4 griser, 6 brevduer og kanarifuglen ”Fridtjof”.

Den tyske journalisten og eventyreren Theodor Lerner hadde vært i polare strøk og truffet Hjalmar Johansen i 1908. Lerner hadde sendt en artikkel til ”Berliner Lokalanzeiger”, hvor han omtaler norske polarekspedisjoner i rosende vendinger og ønsker Amundsen lykke til. CT fant grunn til å gjengi artikkelen 5. august.

CT (6.8.): Generalmajor Alf Lund og kommandant på Odderøen med Topdalsfjordens befestninger, oberstløytnant Fr. Parr, var ombord på ”Fram” fredag formiddag.


Lørdag 6. august

Tilbake til Flekkerøy
Kildene denne dagen tyder på at ”Fram” gikk fra byen sent om morgenen eller om formiddagen og ankret i Flekkerøy havn kanskje i 12-13-tiden, dvs. om ettermiddagen. Det var en stormfull lørdag.

Flekkerøy tollstasjons vaktjournal

"Fram" kommer til Fredriksholm. (Statsarkivet i Kristiansand, Flekkerøy tollstasjon, Vaktjournal.)

FV: ”Fram” gikk i morges til Indre Flekkerøy for å ta hundene ombord. Det stikker til sjøs antakelig mandag.

CT: I formiddag lettet ”Fram” anker og gikk ut til Fredriksholm, hvor hundene og en del utstyr skal tas ombord.

Flekkerøy tollstasjons vaktjournal melder at om ettermiddagen kom ”Fram” fra byen og ankret i Flekkerøy havn.

Fri brødforsyning
CT: Av Dampbageriet har Amundsen fått carte blanche med hensyn til brødforsyning. Tilbudet er mottatt med glede.

Her ser vi hvordan Christianssands Dampbageris reklameannonser brukte å være i avisene på denne tida.

Dampbageriet var etablert i 1862 og eksisterer den dag i dag. Amundsen bekrefter i ”Sydpolen” at ekspedisjonen fikk gratis bakervarer med seg derfra. Han sendte også et brev mange år seinere og bekreftet at brødet hadde kommet godt med. Her ser vi en reklameplakat som bakeriet har brukt. Vi legger også merke til den spesielle fonetiske ortografien som Amundsen brukte. Han skriver: ”Brøde kåm åmbor i Fram i 1910 føre Sydpolturen. Senere åverført til Maud å fort turen 1918-21 me. Bedre prøve har et brø neppe ståt. Roald Amundsen”. Det må altså ha vært snakk om knekkebrød eller en annen form for tørt brød som holdt seg i mange år. Amundsen må ha fått enorme mengder i 1910 hvis det ble til overs til turen gjennom Nordøstpassasjen flere år seinere. I reklamen ser vi at det står at brødet ikke bør oppbevares for kaldt. Tydeligvis besto brødet den prøven likevel siden det overlevde et langt opphold ved Sydpolen.


Søndag 7. august

Nå var det sikkert godt med en ”hviledag” ved Flekkerøy.


Mandag 8. august

Vanntette hunder
CT: Stiftamtmannen og byens ordfører har vært ombord i ”Fram”. Mannskapet er fullt opptatt med å stue inn lasten. Man skulle tro at hundene var gjennomvåte nå av alt regnet, men det er de ikke. Amundsen sa forleden dag at de ikke har fått en dråpe vann inn på selve skinnet. Innenfor den tykkraggete pelsen har hundene et ugjennomtrengelig tett og fint hårbelegg. Det er umulig å ta hårene til side for å få se skinnet, så tetthåret er hundene.

Mannskapet på "Fram"

Mannskapet på "Fram". (Statsarkivet i Kristiansand, Sørlandets Socialdemokrat 8. august 1910.)

Borgerlige bagateller!
SS: ”Fram” kommer antakelig til å forlate Flekkerøy i morgen. Som man ser av telegrammene, skal skipet innom Buenos Aires for å få petroleum. Det telegraferes og skrives nå spalte opp og spalte ned om bikkjer og bagateller av enhver art vedkommende ferden. Særlig er Høyre-bladene i vinden. ”Tænk om de ofret en enkelt social Opgave ligesaa megen Opmerksomhed! Men det tager de sig vel ivare for.” Det står så liten blest av denslags arbeid selv om det er mange ganger så betydningsfullt og velsignelsesrikt. ”Men tal om Polen, strax staar alle paa Pinde.”

FV: Man holder på å stue ned det siste utstyret.

Tilbud fra Buenos Aires
CT, FV og SS: Godseier Peter Christoffersen i Buenos Aires har tilbudt å forsyne ”Fram” med petroleum under hele ferden. Han tilbyr også forskjellig proviant hvis ”Fram” vil anløpe Buenos Aires. Amundsen har mottatt tilbudet med takk.

Morgenbladet: Tilbudet kom gjennom broren, minister Christoffersen og Utenriksdepartementet. For øvrig var Amundsen på gjenvisitt hos Kristiansand kommunes administrasjon i dag..