Arkivet etter Arbeidskomiteen for Fritdtjof Nansens polarekspedisjon har vært i Riksarkivet i over hundre år, og vi syntes det var på tide med en liten ”oppussing”. Arkivet har fått nye esker, mapper og etiketter og er registrert på et noe mer detaljert nivå. I tillegg har vi digitalisert arkivet i sin helhet. Arkivet ble i sin tid gitt som gave til Riksarkivet fra komiteens leder og det Geografiske Selskap.

Det var et omfattende og krevende arbeid å planlegge polarferden i 1893. Ikke minst var det svært kostbart å bygge og utruste et skip som tålte påkjenningene i isødet.  For å bistå Nansen i arbeidet med å skaffe midler og administrere økonomien, ble det opprettet en komité bestående av tre velstående herrer med sterkt engasjement for vitenskapens fremme: bryggerieier Ellef Ringnes, konsul Axel Heiberg og grosserer Thomas Fearnley. Disse driftige herrene utgjorde også polarskipet Frams rederi og var solide økonomiske bidragsytere til nordpolprosjektet.  Samtidig stod de bak innsamlingsaksjoner til finansieringen av ferden. I arkivet finner vi mye informasjon, ikke bare om polarprosjektets økonomi, men eksempelvis også om hvilke ressurser som inngikk i byggingen av polarskipet Fram. Colin Archers regnskapsbilag gir oversikt over alt fra hvilke typer materialer som ble valgt, hvilke leverandører de ble levert av, hvem som jobbet med byggeprosjektet og hva de fikk i lønn. Også traktering av de mange gjester som deltok ved sjøsettingen av skipet finner vi kilder til.

Prosessen med å utruste Fram med alt som trengtes ombord, finner vi dokumentert i Fridtjof Nansens korrespondanse med ulike leverandører og spesialister. Det er fascinerende å lese bestillingslister på alt fra langtidsholdbare matvarer, til vitenskapelig og medisinsk utstyr, navigasjonsinstrumenter, pels, klær, sleder og våpen. Man får virkelig et innblikk i hvilken krevende prosess det var å planlegge best mulig for å sikre mannskap og skip under den svært dristige polferden.

Her kan du se noen smakebiter fra arkivet: