Overføring av elektroniske arkiver
Følgende arkiv skal avleveres til arkivdepot: Elektroniske arkiv som ikke lenger er i bruk for administrative formål (eldre arkiv), og arkiv etter organ som er lagt ned eller har avsluttet virksomheten.
Elektroniske arkiver etter statlige virksomheter skal avleveres til Arkivverket i henhold til bestemmelsene i riksarkivarens forskrift kapittel 5. Kommuner og fylkeskommuner avleverer til egne arkivdepot og setter i stor grad selv krav til arkivmateriale som skal avleveres eller deponeres.
Teksten på denne siden gjelder for virksomheter som avleverer til Arkivverket.
Kommuner og fylkeskommuner bes kontakte det depotet de skal levere arkivene til for egne retningslinjer.
Overføring av bevaringsverdig arkivmateriale til arkivdepot starter med en avtale. Ved avtaletidspunktet trenger Arkivverket en del opplysninger om arkivet. Nederst på siden kan du laste ned et skjema for dette: «Skjema for arkivbeskrivelse». Det er Arkivverket som bestemmer tidspunkt for avlevering eller deponering.
For å sikre best mulig resultat bør den enkelte virksomhet informere om kjente avvik eller andre forhold som gjør det vanskelig å følge krav som stilles i riksarkivarens forskrift. Ved at virksomheten og Arkivverket blir enige før arkivversjonen produseres er det større sjanse for at arkivversjonen blir godkjent.
Ferdig utfylt skjema sendes på epost til postmottak@arkivverket.no. Ta kontakt på samme adresse hvis du har spørsmål.
Når avtalen er inngått kan man starte å produsere arkivversjonen. En arkivversjon er den samlede leveransen av arkivuttrekk og øvrig dokumentasjon som skal mottas av arkivdepotet ved avlevering eller deponering. Et arkivuttrekk er det datainnhold som skal hentes ut av et system og inngå som arkivversjonens hoveddel.
I tillegg inneholder arkivversjonen teknisk beskrivelse av arkivuttrekket og systemet det er hentet ut fra, samt informasjon som dokumenterer innhold og kontekstinformasjon knyttet til arkivmaterialet. I riksarkivarens forskrift beskrives to metoder for å produsere arkivversjoner, en som følger Noark-avleveringsformat og en metode for datauttrekk fra arkivsystemer som ikke følger Noark.
En arkivversjon kan overføres til Arkivverket som en deponering eller avlevering. At en arkivversjon er deponert betyr at Arkivverket kun oppbevarer en kopi. Arkiveier har i deponeringstiden selv ansvaret for bevaringen og bruken av materialet. Dersom arkiveier i løpet av deponeringstiden gjør endringer i materialet, som å kassere saker, rette sakstitler eller endre graderinger må en ny arkivversjon produseres. Etter avtalt deponeringstid vil deponeringen få status som en avlevering. Arkivverket overtar da råderetten over og ansvaret for bevaringen av materialet. Arkiveier skal ikke slette data eller dokumenter fra databasen så lenge materialet er deponert.
En arkivversjon har tradisjonelt hatt en deponeringstid på 25 år før status endres til avlevert. Arkivverket ser nå at materialet i mange tilfeller vil være klart for avlevering på et tidligere tidspunkt. Deponeringstiden vil derfor settes ved avtaleinngåelse.
Gradert arkivmateriale
Arkiver som inneholder gradert informasjon skal normalt avgraderes før overføring til Arkivverket. Dersom arkivversjonen inneholder gradert informasjon skal det være merket med hvilken type gradering som gjelder, og det skal på forhånd være avtalt hvem som skal motta oversendelsen.
Riksarkivarens forskrift, §5-17 angir hvilke formater som er gyldige arkivformater.
Forskriften åpner for OOXML format for presentasjoner, regneark og dokumenter. Dette tilsvarer .docx, .pptx og .xlsx for nyere Microsoft Office dokumenter fra Word, PowerPoint og Excel. Ved bruk av disse formatene ønskes det en PDF/A i tillegg. Tidligere binære Microsoft Office filformat er ikke gyldige arkivformat og skal konverteres til egnet format.
Langtidsbevaring av elektronisk arkivmateriale gjøres gjennom et arkivuttrekk. Kort fortalt betyr det å ta alle bevaringsverdige data og elektroniske arkivdokumenter ut av systemet i et format og med en struktur som er egnet for langtidsbevaring. Det finnes ulike metoder for å ta uttrekk, for eksempel Noark 5-uttrekk, SIARD og tabelluttrekk.
Sjekkliste ved overføring av elektronisk arkivmateriale etter Noark 4- og 5-standarden
Ved innlevering av arkiv etter Noark 4- og 5-standarden skal Riksarkivaren sin sjekkliste ved overføring av elektronisk arkivmateriale benyttes. Denne finner du nederst på siden sammen med en veiledning til utfylling.
Sjekklisten gir en kortfattet oversikt over mange av kravene som stilles til Noark-arkivuttrekk som skal overføres til Arkivverket, samt hvordan kravene skal tolkes.
Overføring skal på forhånd være avtalt med Arkivverket.
Avgiver skal først opprette en arkivpakke lokalt hos seg. Arkivpakken skal så overføres gjennom Arkivverkets overføringsløsning.
For å lage arkivpakken, skal man bruke programvaren Arkade 5.
Arkade 5 er Arkivverkets egenutviklede test- og pakkeverktøy for arkivuttrekk. Arkade 5 hjelper deg som arkivskaper med å produsere ferdige arkivpakker i henhold til gjeldene arkivpakkestandarder og krav i riksarkivarens forskrift. Arkade 5 er tilgjengelig som skrivebordsapplikasjon for Windows, og kommandolinjegrensesnitt for Linux, macOS og Windows.
Organisering i arkivpakken
Før man pakker arkivet i oppretter man en mappe med alle filer og undermapper som skal følge med arkivversjonen. Husk å inkludere øvrig dokumentasjon slik som skjema for arkivbeskrivelse og eventuelle sjekklister for overføring, systembeskrivelser, kodelister, skjermbilder og liknende. Det er hovedmappen der filer om arkivstruktur og overordnede metadata (f.eks. arkivuttrekk.xml, arkivsktruktur.xml, addml.xml og siardfil.siard) ligger som skal lastes inn i Arkade 5.
Pakking i Arkade 5
- Start «Arkade 5»
- Trykk «Velg mappe»
- Gå til den lokale hovedmappen der innholdet til arkivuttrekket ligger. Alle filene i mappen man velger blir pakket.
- Trykk «Velg mappe»
- Velg aktuell «Arkivtype». Velg aktuell «Arkivtype». Dersom du ikke har et Noark- eller Siard-uttrekk, velg «Fagsystem».
- Trykk «Last inn uttrekk»
- Dersom du har et standardisert uttrekk kan du nå teste arkivet ved å trykke «Start testing» og få vist testresultatet ved å trykke «Vis rapport». Testing er ikke nødvendig for overføring.
- Trykk «Opprett pakke»
- Fyll ut metadata om arkivet og arkivskaper. Se forklaring under
- Trykk «Opprett pakke»
- Velg mappe der arkivpakke (TAR) og overføringsfil (XML) skal lagres.
Både TAR-filen og XML-filen får samme navn, som er en unik UUID-identifikator (Universally Unique Identifier). Navnene på filene skal ikke endres.
Metadata om arkivet og arkivskaper
Arkade 5-felt | Forklaring |
---|---|
Avtalenr. | Arkivverkets avtalenummer |
Arkivskaper | Opprinnelig arkivskaper, opphavet til arkivet |
Overfører | Ansvarlig organ for overføring av arkiv til depot. Avgiver. |
Kontaktperson (Overfører) | Kontaktperson hos avgiver |
Produsent | Teknisk uttrekksprodusent. Ofte en tjenesteleverandør |
Eier | Eierskap og råderett til arkivet/arkivuttrekket |
Skaper av informasjonspakke | Virksomhet som skaper arkivpakken |
Kontaksperson (Pakkeskaper) | Navn på den som overfører arkivet på vegne av avgiver |
E-post (Pakkeskaper) | E-postadressen til den som overfører arkivet for avgiver. Mottar opplastingsinvitasjon. |
Mottaker | Depotinstitusjon som mottar arkivpakke - «Arkivverket» |
System | Systemet for arkivskaping. Som systemnavn, bruk det etablerte navnet hos dere. |
Uttrekkssystem | Programvare som produserte arkivuttrekket |
Pakketype | Informasjonspakketype etter OAIS-standarden. For overførings til depot brukes «SIP» |
Overføring av arkiv til Arkivverket
- Finn overføringsfilen (XML-filen) i mappen «Arkaderesultater-[UUID]»
- Overføringsfilen sendes via en e-post til Arkivverkets postmottak (orgnr. 961181399 eller postmottak@arkivverket.no), der dere også oppgir saksnummer
- Etter at Arkivverket har mottatt overføringsfilen, vil du få en e-post med invitasjon til opplastingsløsningen
- Følg instruksene om innlogging i e-posten som mottas
- Logg inn i opplastingsløsningen i nettleseren via tofaktorautentisering
- Finn den aktuelle arkivoppføringen under «Overføringer»
- Trykk på «Start opplasting»
- Dra TAR-filen med arkivet over til opplastingsvinduet, eller finn TAR-filen via filutforsker
- Trykk på «Start overføring» og vent. Ikke lukk vinduet før opplastingen er fullført
- Opplastingen kan gjenopptas ved behov dersom ikke hele arkivpakken blir lastet opp i én økt
«Status» endres til «Overført» når arkivet er ferdig overført til Arkivverket.
Når arkivet er lastet opp, mottar avgiver og Arkivverket en automatisk kvittering via e-post.
Testing av arkivuttrekk
Arkivverket utfører en rekke tester og kontroller på arkivuttrekkene før de godkjennes. Dette inkluderer virus- og sjekksumkontroll, kompletthetstester, tekniske tester og tester opp mot Noark-standard. Hensikten med dette er å sikre at arkivet er autentisk, komplett og at det kan gjenbrukes.
For testing av arkivuttrekk fra Noark 4-systemer brukes det egenutviklede testverktøyet ArkN4. For testing av arkivuttrekk fra fagsystemer, Noark 3- og Noark 5-systemer brukes testverktøyet Arkade 5. Alle testverktøyene lager detaljerte testrapporter, som vanligvis sendes arkivskaper og uttrekksprodusent for kommentering.
Under testing tar Arkivverket kontakt med arkivskaper. Ofte vil det være behov for dialog rundt avvik som testverktøyene ikke kan avgjøre bakgrunnen for. Dette er normalt. Autentiske avvik skal beholdes, mens feil som skyldes uttrekksprosessen må rettes opp. Informasjonen i uttrekket skal langtidslagres i den stand den har vært brukt i saksbehandlingen.
Godkjenning av arkivuttrekk
Når et arkivuttrekk er godkjent, får arkivskaperen et godkjenningsbrev. I motsatt tilfelle, ved avvisningsbrev, må arkivskaper som regel produsere et nytt og korrigert arkivuttrekk.
Når et arkivuttrekk er godkjent, blir det registrert som ferdig og langtidslagret. Et arkivuttrekk er vanligvis en deponering, som betyr at Arkivverket kun oppbevarer en kopi. Arkivskaper har i deponeringstiden selv ansvaret for bruken av materialet. Etter avtalt deponeringstid, vil deponeringen få status som en avlevering. Arkivverket overtar da råderetten og ansvaret for materialet.