DIAS – Digital arkivpakkestruktur
DIAS ble gjennomført som et toårig samarbeidsprosjekt mellom Riksarkivaren og fem sentrale kommunale aktører: Bergen byarkiv, Oslo byarkiv, IKA Møre og Romsdal, IKA Trøndelag og Kommunearkivinstitusjonenes digitale ressurssenter (KDRS). Prosjektet, som er gjennomført med økonomisk støtte fra ABM-utvikling (nå Norsk kulturråd), ble sluttført primo juni 2012. Dette er den offisielle nettsiden for DIAS-prosjektets xml-skjemaer og andre produkter.
Mål for DIAS-prosjektet
DIAS-prosjektets hovedmål var å definere en felles, omforent pakkestruktur for bevaring av digitalt arkivmateriale med utgangspunkt i OAIS-standarden (ISO 14721: 2003). Denne strukturen skal kunne anvendes fleksibelt for alle typer av digitale leveranser til statlige og kommunale arkivdepoter.
Underveis i prosjektet ble det også satt som mål å utvikle et forvaltningssystem for å generere arkivpakker i henhold til DIAS-strukturen og administrere dem i et digitalt depot. Prosjektet har utviklet et slikt forvaltningssystem som en tilpasning av av det svenske systemet ESSArch. Systemet er basert på åpen kildekode.
DIAS-prosjektet har spesifisert en generell norsk arkivpakkemodell som en definert bruksmåte av OAIS.
DIAS-modellen angir hvordan foreliggende standarder skal anvendes i en arkivpakke. DIAS kan dermed betegnes som en standard for bruk av standarder.
Følgende standarder er valgt for implementering av DIAS-prosjektets arkivpakkemodell:
- METS (Metadata Encoding & Transmission Standard) for pakkeinformasjon (”container-beskrivelse”)
- PREMIS (Preservation Metadata: Implementation Strategies) for bevaringsmetadata
- EAD (Encoded Archival Description) for arkivbeskrivelse
- EAC-CPF (Encoded Archival Context – Corporate bodies, Persons, and Families) for aktørbeskrivelse
- Det norske riksarkivets egen standard ADDML (Archival Data Description Markup Language) for struktur- og postbeskrivelse av tabelluttrekk mm.
- Selv om infofilen (METS versjon) ikke direkte ble definert i DIAS, er den likevel forutsatt å være en viktig kontroll til pakkene.
En illustrasjon av implementeringsmodellen kan finnes i sluttrapporten.
DIAS-prosjektet har spesifisert krav til et forvaltningssystem for DIAS-baserte arkivpakker som både forutsettes å kunne brukes av Arkivverket og kommunale depotinstitusjoner, jf. egen kravspesifikasjon.
Forvaltningssystem - Kravspesifikasjon
Siste fase av DIAS besto i å utvikle et forvaltningssystem på grunnlag av prosjektets kravspesifikasjonen.
DIAS-forvaltningssystemet er utviklet som en tilpasset versjon av det svenske systemet ESSArch. Implementeringen har skjedd i Riksarkivet, og systemet ble klargjort for ordinær drift i Riksarkivet fra primo juni 2012. Systeminnføringen i Riksarkivet var samtidig DIAS-prosjektets pilotinstallasjon.
ESSArch
ESSArch er et ”OpenRepository”-system basert på fri programvare (åpen kildekode/GPLv3). DIAS-versjonen av ESSArch vil følgelig være fritt tilgjengelig for ”alt og alle”.
Systemet, som brukes av det svenske riksarkivet, ble valgt etter en runde med åpen tilbudsinnhenting innenfor hele EU/EØS-området.
ESSArch håndterer også lagringsadministrasjon (skriving til alternativt valgte medier, migrering mellom medier og verifisering ved kopiering), og kan dermed brukes som et samlet depotstyringssystem både for enkle og avanserte lagringsløsninger.