Kom i gang: Forskerinnsyn
Her finner du informasjon om forskerinnsyn og om hvordan du kan søke om innsyn i materiale, som er unntatt offentlighet.
Her finner du informasjon om forskerinnsyn og om hvordan du kan søke om innsyn i materiale, som er unntatt offentlighet.
De fleste arkivene i Arkivverket er fritt tilgjengelige for alle. Men det finnes en del arkiver som inneholder taushetsbelagte opplysninger. Riksarkivaren kan på visse vilkår gi innsyn i taushetsbelagte opplysninger for forskningsformål, jf. forvaltningsloven § 13 d.
Minstekravet vil normalt være at du må ha mastergrad innen et relevant fagfelt, eller være masterstudent under veiledning av en person i vitenskapelig stilling.
Etter forvaltningsloven § 13 d annet ledd kan det knyttes vilkår til vedtak om forskerinnsyn:
Etter forvaltningsloven § 13 e er forskere som får innsyn, pålagt taushetsplikt. Du må derfor undertegne en taushetserklæring og sende den tilbake til Arkivverket, før du kan få tilgang til selve arkivsakene. Det er ikke lov å kontakte de personene som de taushetsbelagte opplysningene gjelder. Hvis du vil intervjue personer i forbindelse med prosjektet ditt, må du gjøre dette på forhånd.
Du kan kopiere, avfotografere og lagre taushetsbelagte opplysninger i forbindelse med prosjektet. Men du kan ikke dele opplysningene med andre som ikke er med i prosjektet, og som ikke har undertegnet taushetserklæring. Opplysningene må oppbevares slik at andre ikke får tilgang til dem. Når prosjektet er over, må du makulere eller slette alle kopier, avskrifter og dokumentfiler, som inneholder taushetsbelagte opplysninger.
For forskere:
For studenter:
Forskere og masterstudenter søker om forskerinnsyn ved å logge seg inn med elektronisk ID og fylle ut følgende skjema: