ENG
Stock_foto_2023_Folk_i_Arkivverket_AV_01620_Foto_Sofie_Holberg

Foto: Arkivverket

80 millioner til arkivtiltak: Et tilbakeblikk på Riksarkivarens støtteordning

Hvert år deler Arkivverket ut prosjekt- og utviklingsmidler til arkivformål. Nå har vi oppsummert hvordan midlene er blitt fordelt siden oppstarten.

I år skal Riksarkivaren fordele 15 millioner kroner av spilleoverskuddet fra Norsk Tipping til ulike arkivtiltak.  Med det vil vi ha delt ut over 100 millioner kroner til spennende arkivtiltak de siste 10 årene.  

Som et ledd i den videre forvaltningen av arkivmidlene, har vi nå  sett på hvordan midlene er blitt fordelt fra oppstarten i 2015 og frem til 2022.  

I gjennomgangen ser vi i hovedsak på hvor i landet midlene har gått, og hvilke typer institusjoner og tiltak som har fått støtte. Oppsummeringen viser blant annet: 

  • Det er søkt om over 250 millioner kroner til over 600 ulike arkivtiltak. 

  • 80 millioner kroner er fordelt til 272 utvalgte arkivtiltak. 

  • Alle landets fylker har fått midler. 

  • Arkivinstitusjonene har fått mest midler, tett etterfulgt av museene. 

  • Det er søkt om mest midler til sikring av privatarkiv, og det er også denne typen tiltak som har fått mest, med totalt 46 millioner kroner. 

Søknadstallene viser at arkivsektoren er en robust og fremoverlent sektor, med gode arkivfaglige miljøer spredt rundt i hele landet. Men tallene viser også at behovet for midler er mye større enn den nåværende økonomiske rammen for ordningen. 

Arkivmidlene har gitt resultater både på privatarkivfeltet og innenfor arkivinnovasjon. Likevel viser gjennomgangen at selv om mye godt er gjort, så er det fortsatt rom for forbedringer i hvordan Arkivverket forvalter midlene.

 

Husk å søke om utviklingsmidler! Søknadsfrist er 1. oktober. Les mer om utviklingsmidlene på denne siden.