Digitalarkivet 20 år!
I 2017 hadde Digitalarkivet 6,8 millioner besøk fra 1,5 millioner brukere. Stadig flere oppdager at digitalarkivet.no inneholder kilder til historien om alle til alle – og det er gratis!
Digitalarkivet fyller 20 år den 23. januar 2018. Dette startet som et samarbeid mellom Statsarkivet i Bergen og Historisk institutt ved Universitetet i Bergen. I dag er digitalarkivet.no publiseringskanalen for det statlige Arkivverket, men publiserer også for andre institusjoner, organisasjoner og privatpersoner.
Følg jubileumsarrangementet direkte fra Statsarkivet i Bergen fra kl 17.00:
Mange «eiere» eller bidragsytere
Fra den spede begynnelse i 1998 har Digitalarkivet nå publisert over 32 millioner søkbare poster med personopplysninger og 33 millioner skannede sider fra arkivsaker og fotografier. Det er svimlende tall, og antall brukere er enda større. I 2017 var det 1,5 millioner besøkende i Digitalarkivet, og disse gjorde søk i data og blaing i skannet materiale tilsvarende 153 millioner klikk!
Mange bidrar med å lage registre til kildene og privatpersonen Jostein Mediaa fra Trøndelag har alene levert 799 bidrag fra kirkebøker og folketellinger! Han er ikke alene om å ha levert store og viktige bidrag. Ostringen Håkon Aasheim har skrevet av en mengde tingbøker (rettsprotokoller) fra store deler av Hordaland fra 1642-1815. I tillegg kommer alle de andre bidragsyterne både i og utenfor Arkivverket. Slik sett er det mange bidragsytere som «eier» en bit av Digitalarkivet.
I tillegg er det i brukerforumet over 1 million besvarte spørsmål! Kanskje det aller beste med Digitalarkivet er at det er en gratistjeneste slik at alle kan bruke det uavhengig av inntekt, utdanning eller sosial status!
Hvem tror du at du er?
TV-serier som «Hvem tror du at du er?» og alle som har slektsgransking som hobby, har ført til at mange vet at det i Arkivverket og Digitalarkivet kan finnes svar på godt skjulte familiehemmeligheter. Digitalarkivet inneholder ikke bare historien om de få og vellykkede, men om alle uavhengig av deres livsførsel og sosiale status. Det betyr at de fleste nordmenn i dag på en eller annen måte vil kunne finne noe informasjon i Digitalarkivet som er relevant i forhold til seg selv eller sin slekt eller stedet de bor på. Digitalarkivet er ikke bare til for slektsgranskere, det finnes svært mye annet arkivmateriale som forteller helt andre historier som for eksempel eiendoms- og bygningshistorie, og om utvandring, sjøfolk, fattige eller regjeringsforhandlinger.
Kilder om det meste
Digitalarkivet inneholder kilder fra 1500-tallet og frem mot i dag. I den grad det er mulig er det lagt ut komplette arkivserier slik som det statlige folketellingene mellom 1801 og 1910. Det samme gjelder kirkebøker fra alle prestegjeld i Norge. Det meste er åpent for bruk, men den nyeste informasjonen er stengt på grunn av personvernlovgivningen. De søkbare kirkebøkene gir opplysninger om personer fra vugge til grav, og du kan også selv bla i dem som skannede bilder. Man kan også finne informasjon om sjøfolk, skatt, forbrytelser og straff, emigranter, auksjoner og skifte, eiendomsinformasjon og brannforsikring for å nevne noen av de mest brukte. Det finnes mye arkivinformasjon fra 2. verdenskrig, men også nyere arkiv som forteller petroleumshistorie.
Fra foto til kuriositeter
Den store samlingen med fotografier må også nevnes, her er bilder som viser utbyggingen av havnevesenet, bilder fra 2. verdenskrig, forbryterportrett, bensinstasjoner, bedrifter, landskap og personer i hverdag og fest. I tillegg er det mer kuriøse ting som værobservasjoner lenge før meteorologisk institutt ble opprettet, eller kilder som gjelder sjøfolk og andre som oppholdt seg i utlandet. Vil du vite hvem som ble begravet i fra Den Norske Sjømannskirken i Antwerpen mellom 1887-1913 eller se det norske mannskapet om bord på det skipet Nicaragua som i 1900 var på reise mellom Cuba og New Orleans?
Hva er du interessert i?
I tillegg til de statlige folketellingene der den nyeste nå er fra 1910 finnes det også nyere kommunale folketellinger. Vil du vite hvem som bodde i Moss i 1914, Hamar i 1920, Bergen i 1922 eller i Trondheim i 1925,? Eller er du interessert i hvem som emigrerte fra Kristiania mellom 1867 og 1930 eller norske prisonfanger i England 1807-1814? Du kan også finne kriminelle på 1800-tallet eller se bilder av sjøfolk og dampskip eller kanskje dronning Elisabeth II da hun besøkte Norge i 1969? Det er faktisk mulig å finne noe om det meste i Digitalarkivet, bare fantasien og nysgjerrigheten er stor nok.
Digitalarkivet i fremtiden
Digitalarkivet vil videreutvikles og bli enda bedre for brukerne. For eksempel vil eiendomssøkene bedres og på sikt skal man kunne søke på dagboknummer for tinglyst materiale, og selv kunne finne jordskiftekart her, i tillegg til en hel del andre forbedringer. I fremtiden skal også Digitalarkivet i langt større grad enn nå bli en publiseringskanal også for andre arkivinstitusjoner som har digitalisert arkivmateriale. På denne måten vil publikum kunne få en inngang inn til arkivmateriale uavhengig av hvor det originale arkivmaterialet befinner seg. Det som er helt sikkert allerede nå er at alle kan finne noe, alle kan bidra og arkivene som formidles i Digitalarkivet er en svært viktig del av vår felles kulturarv!
Digitalarkivet feirer 20-årsdagen sin på Statsarkivet i Bergen i morgen 23. januar 2018 kl. 17-20. Se program for dagen
Følg arrangementet live på nett
Av Marianne Herfindal Johannessen, arkivar i Arkivverket.