ENG
Mingling_pa_det_9._Norske_Arkivmote_AV_03016_Foto_Idunn_Regine_Uri_Jacobsen

Foto: Arkivverket

Nordiske arkivdager 2025 – call for papers

Nordiske arkivdager arrangeres hvert tredje år i samarbeid mellom de fem nordiske riksarkivene. Konferansen er en viktig møteplass for alle som arbeider med arkiv, dokumentasjons- og informasjonsforvaltning i hele Norden.

Nordiske arkivdager arrangeres neste gang 16.–17. september 2025Radisson Blu Scandinavia Hotel i Oslo. Vi planlegger for både fysisk og digital deltakelse.

Call for papers

Programkomitéen for konferansen har gleden av å invitere til innsending av bidrag til programmet gjennom Call for papers. Tema for Nordiske arkivdager 2025 er «Arkivenes betydning i samfunnet».

Arkivene spiller en viktig rolle som samfunnets kollektive hukommelse. De sikrer at viktige dokumenter og data fra offentlig og privat sektor blir sikret for fremtidige generasjoner. Gjennom å opprettholde tilgang til pålitelig informasjon om historiske hendelser, rettslige dokumenter og samfunnsutvikling, bidrar arkivene til å styrke demokratiet, rettsstaten og vår kulturelle identitet. Arkivene gir også et fundament for forskning og utdanning, og fungerer som en ressurs for både offentlige institusjoner og enkeltpersoner. Ved å bevare denne informasjonen muliggjør arkivene innsyn og transparens, som igjen fremmer ansvarlighet og tillit i samfunnet. I tillegg spiller arkivene en kritisk rolle i krisesituasjoner ved å opprettholde essensiell informasjon som kan brukes til å gjenoppbygge og lære av fortiden.

Vi inviterer gjennom dette Call for papers til innsending av kortere eller lengre bidrag til programmet i form av foredrag (presentasjoner), panelsamtaler eller workshops.

Dette er en gyllen mulighet for alle som arbeider med arkiv, dokumentasjons- og informasjonsforvaltning til å dele sine erfaringer, innsikter og perspektiver med et nordisk publikum. Vi ønsker oss engasjerende og nyskapende bidra som kan belyse det viktige temaet fra ulike vinkler.

Bruk dette svarskjemaet til å sende inn bidrag (laster ned word-fil), sammen med portrettfoto. Bidrag sendes til Nordiske arkivdager, programkomiteen v/ Ole Gausdal, e-postadresse: ole.gausdal@arkivverket.no. Frist: 1. september 2024.

Programkomitéen for Nordiske arkivdager består av: Annette Kornerup (Danmark), Hanna Erkko (Finland), Heiðar Lind Hansson (Island), Maria Larsson Östergren (Sverige) og Ole Gausdal (Norge).
 

Arkivenes betydning i samfunnet

På konferansen vil vi behandle temaet gjennom tre spor:

1. Sikre arkiv i usikre tider

I usikre tider er tiltak for å sikre arkivene viktigere enn noen gang. Vi ønsker bidrag som belyser håndtering av slike trusler, som cyberangrep, klimaendringer og naturkatastrofer. Verdien av samarbeid mellom nasjonale og internasjonale institusjoner er interessant i den sammenhengen.

Et annet relevant spørsmål er hvordan arkivinstitusjonene og andre som forvalter arkiv møter økonomiske nedgangstider. Det er også interessant med bidrag som adresserer hvordan man kan beskytte sensitiv informasjon og samtidig sikre tilgjengelighet og integritet.

2. Arkivenes potensial

Arkivene inneholder store menger informasjon som har stort potensial for å bidra til ny kunnskap i samfunnet. Nye teknologiske metoder vil gjøre det langt enklere å hente ut dette innholdet. Hvordan kan vi benytte disse mulighetene? Hvordan kan vi legge til rette for at data og arkivmateriale er tilgjengelig og nyttig for brede brukergrupper? Verdien av arkiver henger tett sammen med at de blir brukt, og delt på tvers i samfunnet.

Vi søker bidrag som utforsker hvordan arkiver og informasjonen de inneholder utnyttes på best mulig måte. Vi er interessert i hvordan standardisering i den digitale tidsalderen kan bidra til å øke tilgjengeligheten og viderebruk av data. Bidrag som diskuterer implementeringen av internasjonale og nasjonale standarder, vil være relevante.

Vi ønsker også bidrag som belyser hvordan data kan gjøres tilgjengelig for tverrfaglig forskning. Eksempler på innovative prosjekter og samarbeid med andre kulturinstitusjoner som bibliotek og museer vil også være av stor interesse. Videre ønsker vi bidrag om bærekraftig dataforvaltning, inkludert miljøvennlige strategier og teknologiske løsninger for redusert energiforbruk.

3. Nye teknologiske muligheter

I en verden hvor datamengden vokser eksponentielt, står vi overfor unike muligheter og noen utfordringer. Vi ønsker bidrag som utforsker nye teknologiske muligheter for å håndtere, langtidsbevare og tilgjengeliggjøre store datamengder.

Hvilke behov er det for standardisering og dataforvaltning for å sikre konsistens og pålitelighet? Hvordan kan kunstig intelligens, spårkmodeller og maskinlæring bidra? Hvordan kan data gjøres tilgjengelig og nyttig for tverrfaglig forskning med KI, og samtidig ivareta personvern, og etiske og arkivfaglige prinsipper.

Et annet aktuelt område er bruk av ny teknologi i offentlig forvaltning og privat sektor. I dag brukes KI i oppgaveløsning og beslutningsprosesser. Hvordan dokumenteres dette? Og hva betyr dette for senere bruk av arkivene? I hvilken grad regulerer lovgivingen dette i dag og hva er behovene fremover?

Spørsmål

Har du spørsmål om Nordiske arkivdager, ta kontakt med Ole Gausdal i Arkivverket.