ENG
Tina Mari Flem i NTB

Sjefredaktør og administrerende direktør Tina Mari Flem i NTB. Foto: Thomas Brun/NTB

Over 100 år med unik pressehistorie bevart for ettertiden

Arkivverket har mottatt NTBs arkiv, som strekker seg over mer enn 100 år. Dette markante tilskuddet til våre samlinger gir en unik innsikt i mediehistorien og samfunnsutviklingen gjennom et århundre.

NTB er et av landets viktigste nyhetsbyråer, og arkivet deres representerer en sentral del av norsk mediehistorie. Arkivet består av 23 meter med styredokumenter, møtereferater, loggbøker, korrespondanse og annen dokumentasjon, som til sammen dokumenterer den daglige driften i perioden 1910–2014. 

– NTBs dekning av nyhetshendelser preges av de rammevilkårene som redaksjonene våre jobber og har jobbet under. Nå som historikere kan gå rett til kildene og har innsyn i styredokumenter og prosesser i det nasjonale nyhetsbyrået, gir det en bedre grobunn for å forstå og forklare nyhetsdekningen og hendelsene for ettertiden, sier sjefredaktør og administrerende direktør i NTB, Tina Mari Flem.

Følger opp bevaringsplanen for privatarkiv 

Inga Bolstad 2024.jpg
Riksarkivar Inga Bolstad

At Arkivverket har tatt imot NTBs arkiv er i tråd med bevaringsplanen for privatarkiv, som legger stor vekt på å sikre at nasjonalt viktige arkiver bevares for fremtidige generasjoner. NTB har en sentral plassering i norsk pressehistorie, og det blir derfor prioritert å ta vare på dette arkivet. 

– Arkivene etter private aktører er viktige for å kunne forstå samfunnet fra ulike vinkler. Vi kan ikke bevare alt, men gjennom bevaringsplanen prioriterer vi arkiver som har stor nasjonal betydning, og som speiler både samtidens og fremtidens behov, sier riksarkivar Inga Bolstad i Arkivverket.

– Vi trenger åpenhet og innsyn for å forstå fortiden, samtidig krever det vilje og ressurser å gjennomføre et slikt prosjekt. Derfor er vi takknemlige for samarbeidet med Arkivverket, slik at NTBs historiske arkiv nå blir tilgjengelig for publikum, sier Tina Mari Flem.

Sikrer sin rettmessige plass i samfunnshistorien 

– Vi er veldig glade for å ha fått NTBs arkiv i hus, sier Kristin Brattelid, arkivar i Arkivverket. – NTBs eget administrative og redaksjonelle arkiv dokumenterer virksomhetens utvikling gjennom årene. En forsker som vil fortelle denne historien, er helt avhengig av å ha tilgang til et godt strukturert arkiv. Mediehistorien består ikke bare av de publiserte mediene, avisene og nyhetssakene. Arkivet viser ofte det nyhetene ikke viser, nemlig hva som lå bak beslutningene og de redaksjonelle linjene. Ved å sikre arkivet, sikrer NTB også sin rettmessige plass i vår felles samfunnshistorie.