Åker gård, ca. 1915. Foto: Ukjent/Domkirkeodden. Falt i det fri.
Viktig herregårdsarkiv publisert på Digitalarkivet
Arkivet fra Åker gård i Vang på Hedmarken, er nå skannet og gjort tilgjengelig i sin helhet på Digitalarkivet. Arkivet er en unik kilde til hverdagsliv og drift av et adelig herresete på 1600- og 1700-tallet.
Arkivet omfatter perioden 1647–1933, og er på fem hyllemeter. «Åkerarkivet» er en del av Norges dokumentarv. Arkivdokumentene er skjøre og preget av alderen, og det har derfor vært både en møysommelig og en nødvendig oppgave å tilrettelegge og skanne arkivet.
Et unikt innblikk i hverdagsliv og gårdsdrift på 1700-tallet
I arkivet er det særlig brevene og dagbøkene fra perioden ca. 1750–1850 som gir en sjeldent verdifull forståelse av den adelige setegårdens drift, og herregårdens betydning i et norsk sentrallandskap som flatbygdene rundt Mjøsa.
Brevene og dagbøkene gir også god innsikt i mentalitet og levemåte i en aristokratisk familie fram til første halvdel av 1800-tallet. Særlig interessante er dagbøkene til fru Ulricke von Todderud, husfrue på Åker. Dagbøkene hennes er skrevet i perioden 1772-1812 og gir et unikt bilde av husfruens ansvar i gårdsdriften og hennes liv. Fru Ulricke hadde blant annet ansvar for lindyrking og salg av lintøy som var en sentral virksomhet på gården. Hun disponerte også det økonomiske overskuddet av linproduksjonen. Arkivene viser også hvordan økonomiske og sosiale strukturer endrer seg med nye driftsformer og ideer.
Dagbøkene til Ulricke von Todderud og hennes svigerfar Peder von Todderud er trykt og utgitt av Stange Historielag, mens Hamar Historielag har utgitt en trilogi om Åker gård.
Gårdskomplekset Åker (gnr. 7/1 i Vang) har vært et høvdingesete siden romersk jernalder og er nevnt i sagalitteraturen. Av arkeologiske funn på eiendommen er det særlig praktgjenstanden «Åkerspenna» som er berømt ut over landets grenser. Dette er en gullforgylt beltespenne fra merovingertid. I 1647 fikk Åker status som adelig setegård, og fram til 1927 var gården i familien Todderuds eie. Arkivet kom inn til Statsarkivet i Hamar i 1929 da eiendommen ble overtatt av Vang Sparebank. Daværende statsarkivar Gunnar E. Christiansen reddet arkivet fra å bli ødelagt. Nå er altså hele arkivet tilgjengelig for dem som ønsker å studere dokumentene nærmere.