Statsarkivet i Kongsberg
Velkommen til Statsarkivet i Kongsberg. Arkivet dekker de tidligere fylkene Buskerud (fra 1.1.2020 en del av Viken fylke), Vestfold og Telemark (fra 1.1.2020 Vestfold og Telemark fylke). Nedenfor finner du informasjon om adresse, åpningstider og andre praktiske opplysninger som er nyttige når du skal besøke oss.
Besøksadresse
Frogs vei 44, 3611 Kongsberg
Åpningstider:
Tirsdag 09.00-15.00
Lørdagsåpen våren 2025 på Statsarkivet i Kongsberg:
Lørdag 15.02.2025 kl. 10.00 - 14.00
Lørdag 15.03.2025 kl. 10.00 - 14.00
Vi oppfordrer alle besøkende til å bestille materiale til bruk på lesesalen på forhånd, slik at det er klart når du kommer.
Har du behov for ytterligere tilgang til ikke-digitaliserte arkiver, har du muligheten for å søke om utvidet tilgang til lesesalen
Kontakt oss
Ønsker du å snakke med en saksbehandler?
Ring vår veiledningstelefon, her kan du få råd og hjelp med overordnede spørsmål knyttet til arkivene innenfor veiledningstelefonens åpningstider
Veiledningstelefonen er en tjeneste som bemannes av våre saksbehandlere i Riksarkivet og i statsarkivene (Eiendoms- og veiledningstelefon).
På websidene våre finner du også informasjon om hvordan bestille enkeltopplysninger
Arkivverket har et tilbud om digital tilgjengeliggjøring på forespørsel
Statsarkivet i Kongsberg har en lesesal med plass til 20 besøkende. Lesesalen er felles med IKA Kongsberg Her kan du se arkivsaker fra statlige, kommunale og private instanser. Det er ikke nødvendig å reservere lesesalsplass på forhånd.
Lesesalen har trådløst nettverk som kan benyttes av gjester med medbrakt PC.
Film
Lurer du på hvordan du kan bruke våre lesesaler? Her får du mange gode tips!
Arkivsaker som skal brukes på lesesalen kan bestilles på Arkivportalen.no, ved personlig frammøte eller e-post til lesesalen i Kongsberg. Oppgi mest mulig korrekt kildereferanse.
Alle arkivene ved Statsarkivet i Kongsberg er registrert i Arkivportalen. Der finner du kataloger (innholdsfortegnelser) over arkivene.
Arkivsaker hentes i tidsrommet kl. 9.00-11.30 og 12.00-14.00.
Hvis du ikke har mulighet til å komme til oss innenfor de vanlige åpningstidene eller har behov ut over angitt åpningstid kan du søke om utvidet tilgang til lesesalen. Se her for informasjon og søknadsskjema.
Lenke direkte til søknadsskjema.
Det er tillatt å benytte felles kamera, PC-er og skanner, ta evt. med egen minnepenn. Bruk gjerne egen mobil eller kamera til avfotografering.
Kopier av taushetsbelagt materiale
Lesesalsvaktene eller skrankepersonellet kan svare på spørsmål om det er anledning til å ta kopier av taushetsbelagt materiale.
Retten til å ta kopier, avhenger av hvilken form for innsyn som har blitt innvilget, og vilkårene som ligger til grunn for vedtaket. Dette vil fremkomme i vedtaksbrevet du har mottatt.
Forskere som har blitt innvilget tillatelse til å se på taushetsbelagt materiale i medhold av forvaltningslovens § 13d har anledning til å ta kopier av dette materialet på samme måte som beskrevet ovenfor. Eventuelle begrensninger eller forbehold knyttet til kopiering vil fremkomme i vedtaksbrev og i den signerte taushetserklæringen.
Dersom du kun har fått innvilget kontrollert gjennomsyn, vil det ikke være mulig å ta kopier eller avfotografere dokumenter på lesesalen.
Publikum har også tilgang til statsarkivets boksamling på ca. 11 000 bind. Her finner du lokalhistorie, slektshistorie, generell historie, samt en rekke oppslagsverk som er nyttige for arkivbrukerne. Det er ikke anledning til hjemlån av bøker eller tidsskrifter.
Arkivverket har besluttet å avvikle ordningen med forskerrom fra 01.april.2023. Dette er ett av flere tiltak som er iverksatt for å bedre sikkerheten på våre lesesaler, jamfør arkivforskriftens § 24, som sier at «originalmateriale skal berre gjerast tilgjengeleg under tilsyn frå arkivdepotet».
Ta gjerne med mat og drikke. Felles spiserom kan benyttes
Felles reglement for lesesaler i Arkivverket
Velkommen til lesesalen!
Når du kommer til lesesalen
- Du må registrere deg ved hvert besøk. Både når du kommer og når du skal gå for dagen.
- Yttertøy henges i garderoben. Vesker og lignende kan ikke tas med på lesesalen. Vi har låsbare skap utenfor lesesalen.
- Kun minnepinne, pc og kamera/mobiltelefon kan tas med inn. I tillegg kan du ta med et fåtall papirer eller notater som er nødvendige for arkivundersøkelsen.
- Vi har blyant og papir på lesesalen dersom du ønsker å ta notater og ikke har pc.
- Det er ikke tillatt å benytte egen skanner på lesesalen.
Når du er på lesesalen
- Lesesalene er en arbeidsplass for våre besøkende, og vi ber deg ta hensyn til det.
- Telefon og datautstyr skal stå på lydløs.
- Mat og drikke kan kun nytes i kantine eller pauserom.
- Noen av våre lesesaler er kameraovervåket.
- Arkivsaker bestilles helst via Arkivportalen: www.arkivportalen.no. Alternativt kan det bestilles hos lesesalsvakt eller i veiledningsskranken.
- Arkivmaterialet blir normalt hentet fram 30-60 minutter etter at du har bestilt det. Du kan benytte kamera, men det kan være egne vilkår for avfotografering av klausulert (sperret) materiale. Eventuelle vilkår for kopiering/avfotografering fremkommer i innsynsbrevet.
- Arkivverkets pc-er og nettverk må ikke benyttes til handlinger som kan være støtende, diskriminerende eller ulovlig.
- Bøkene som er oppstilt på lesesalen, kan fritt brukes av alle. Det er ikke mulig å låne materiale med seg hjem. Bøker som er bestilt fra magasinet, kan reserveres så lenge du bruker dem.
Når du forlater lesesalen
- Arkivsakene leveres til lesesalsvakten etter bruk. Materialet kan på anmodning reserveres i inntil én uke.
- Vi ber om at alle uoppfordret viser fram sin åpnede bærbare pc og egne papirer før de forlater lesesalen. Lesesalsvakten vil utføre kontroller.
Arkivmateriale er uerstattelig og må behandles varsomt
- Vask hender etter matpauser. Vakten deler ut hansker for å unngå fingermerker på foto, men normalt trenger du ikke hansker for å håndtere arkivmateriale.
- Arkivmaterialet må ikke brukes som skriveunderlag, og du må ikke sette merker i det.
- Det er ikke tillatt å fjerne noe fra arkivsakene, og rekkefølgen på innholdet må ikke endres.
- Meld fra til lesesalsvakten hvis arkivmaterialet er i dårlig fysisk stand.
- Arkivmaterialet leveres tilbake slik du mottok det.
- Ved håndtering av eldre, skjørt materiale finnes hjelpemidler tilgjengelige.