ENG
regnskap OH

Arkivet etter Oslo stiftsdireksjon og Oslo hospital

Følg utviklingen av Norges syke- og fattigeomsorg fra før reformasjonen til begynnelsen av 1800-tallet gjennom dette unike arkivmaterialet fra Oslo hospital.

Ved reformasjonen 1537 påtok kongen seg det øverste ansvaret for kirken. Lensherrene, og senere amtmennene fikk i oppgave å føre tilsyn med og å forsvare kirken, skoler og offentlige stiftelser. Også biskopene deltok i tilsynsarbeidet. I 1672 ble det opprettet egne kommisjoner som skulle ivareta kirkens «forsvar». Disse bestod av stiftamtmannen og biskopen, og ble omtalt som stiftsdireksjonen.

Fra klosterbrødre til "avsindige"

En av stiftelsene som Oslo stiftsdireksjon skulle føre tilsyn med, var Oslo hospital i Gamlebyen. Hospitalet ble opprettet i 1538 for å videreføre fattigomsorgen som klostrene tidligere hadde utført. Hospitalet drev sykeomsorg og herberge. I bygningene etter det gamle Gråbrødreklosteret fikk fattige «lemmer» et oppholdssted. I 1778 ble det også åpnet et «dollhus» for forvaring av «avsindige» personer.

I arkivet etter Oslo stiftsdireksjon finnes det materiale etter direksjonens tilsyn med Oslo hospital, herunder også revisjon av hospitalets regnskaper. Mye av dette er samlet i en egen arkivserie som inneholder dokumenter både fra tiden før stiftsdireksjonen ble opprettet og dokumentasjon av direksjonens eget tilsynsarbeid. Her er det ca. 0,45 hyllemeter med dokumenter fra perioden 1630 til 1826. Materialet dekker mye av den eldste historien til hospitalet, og utfyller således det som finnes i Oslo hospitals eget arkiv, som er i Oslo byarkiv og materiale som finnes i Nasjonalbiblioteket.

Regnskaper, jordebøker og dollhus

Hospitalet fikk tidlig et stort jordegods med eiendommer over store deler av Østlandet. Leieinntekter i form av korn, mel, huder, smør og andre naturalier finansierte hospitalets drift. Stiftsdireksjonens arkiv inneholder flere regnskaper og jordebøker med oversikt over eiendommene som gir et bilde av den tidlige driften og forholdene som lemmene levde under.

På 1730-tallet ble jordegodset auksjonert bort, og pengene ble lånt ut på rente. Oslo hospital ble en betydelig finansinstitusjon som evnet å ta vare på flere lemmer enn tidligere. All dokumentasjon av auksjonene er bevart i arkivet etter Stiftsdireksjonen. Her er også materiale om byggingen av gråsteinsbygningen som nå ble reist, og om forvaltningen av bygningsmasse, kirken og kirkegården.

Stiftsdireksjonens arkiv rommer også en betydelig dokumentasjon fra den første tiden hvor Dollhuset var i drift.

Middelalder-fragmenter

Innbindingen på noen av Oslo hospitals eldste regnskaper var forsterket med fragmenter av håndskrevne bøker fra middelalderen. På tidlig 1900-tall ble fragmentene løsnet fra regnskapene og lagt til Riksarkivets samling av «latinske fragmenter». Selv om de er tatt vekk fra sin opprinnelige plassering, utgjør fragmentene en naturlig del av regnskapsmaterialet i arkivet etter Oslo stiftsdireksjon.