Danseforbud i okkupasjonstida
Dans er ikke bare uskyldig moro, men også en viktig møteplass. Dette bekymret okkupasjonsmakten som ønsket kontroll når større mengder mennesker møttes.
Var all dans forbudt?
Under okkupasjonen ble dansetilstelninger derfor slått ned på, og med forordning av 4.oktober 1941 ble det forbudt med dans på offentlige steder. Men det var full forvirring om hva slags type dans dette forbudet omfattet, og i mai 1942 sendte derfor lederen for Ordenspolitiet et brev til politimesteren i Kongsberg. I brevet forklarte han nærmere hvilke typer dans som måtte regnes som lovlige, og da kun i regi av Noregs Ungdomslag.
Det ble forklart at tradisjonelle folkedanser var lov, mens moderne dans ikke var det. Under moderne dans nevnes blant annet reinlender, vals, polka og masurka. Her er det viktig å huske at moderne dans slik vi tenker på det i dag, ikke ble vanlig før discomusikken kom på på 1970-tallet.
Du kan laste ned kildene nederst på siden
Vanskelige ord i ordlisten lenger ned på siden
Brudd på reglene
I arkivene etter politi og lensmann finnes det mange eksempler på at folk ikke brydde seg om danseforbudet på offentlig sted. Det finnes også eksempler på anmeldelser av dansearrangementer, som denne som ble sendt til Heddal lensmannskontor.
Nyttårsaften 1942 ble det arrangert fest på Bandak turisthotell. Lensmannen i bygda hadde fått høre at det ble danset ulovlig på hotellet, og tok seg en tur dit nyttårsnatten for å undersøke saken nærmere. Av rapporten han skrev ser vi at dansen var i full gang da han kom, og at hotelleieren var blant de som danset. Flere personer ble avhørt av politiet, og saken endte med at eieren, hans kone og datter fikk 200 og 250 kroner hver i bot, mellom 3800 og 4800 kroner omregnet til dagens verdi.
Søknad om benådning
Eieren av hotellet engasjerte en advokat som søkte Politidepartementet om benådning på hans vegne. I brevet la han blant annet vekt på at Bandak hotell var et kjent og respektabelt hotell, og dessuten at hotelleieren hadde hatt vondt i en fot denne kvelden og ikke engang visste hvordan man danset moderne dans.
Søknaden ble avslått og foreleggene opprettholdt. Først tre år etter frigjøringen fikk de tre tilbakebetalt bøtene, som vi kan se av en av kvitteringene fra Notodden politikammer.
Ordliste
Forordning = Bestemmelser om forbud og påbud, altså hva som var lov og ikke lov å gjøre under krigen
Ordenspolitiet = Den delen av politiet som har ansvar for å holde ro og orden ute blant folk. Dette til forskjell fra kriminalpolitiet som har ansvaret for å etterforske kriminelle handlinger
Forelegg = Et mindre lovbrudd kan løses ved at den skyldige betaler et pengebeløp til staten. Ved å betale et forelegg slipper man en rettsak og får saken ut av verden