Påbudt loftsrydding i Kristiansand 1939
4.-7. desember 1939 måtte alle i Kristiansand rydde loftene sine for å redusere brannfaren i tilfelle krig og flyangrep.
I Europa var den politiske situasjonen svært spent allerede lenge før 1939, ikke minst på grunn av opprustningen i Tyskland.
I brev datert 10. januar 1939 bestemte Justisdepartementet at det skulle foretas loftsrydding i samtlige bygninger i Kristiansand luftvernkrets.
Myndighetene visste at loftene var ”samlingsstedet for alt mulig unyttig og brannfarlig skrap som blir liggende i årevis”. Særlig alvorlig ville det bli ”ved nedslag av brannbomber i tilfelle av luftoverfall”. Erfaringen fra andre steder var at de små brannbombene slo gjennom yttertakene og ble liggende på loftene, hvor de kunne forårsake brann.
Den lokale luftvernnemnda tok seg god tid til å behandle saken. I møte 2. november 1939 ble det besluttet at loftsryddingen snarest skulle iverksettes i Kristiansand by. Det var straffbart å ikke følge påbudet om rydding. Det som folk ville beholde selv, måtte plasseres i kjelleren. Planen bygget på erfaringer som ble høstet under loftsryddingen i Oslo.
Statsarkivet i Kristiansand, Sjøfartsmuseet, Norsk Teknisk Museum og Norsk Folkemuseum oppfordret huseierne i å være oppmerksomme på gjenstander og arkiv som kunne være av interesse for disse institusjonene.
Loftsryddingen i Kristiansand foregikk 4.-7. desember 1939. Nå hadde krigen allerede begynt. Det er vanlig å si at 2. verdenskrig startet 1. september 1939, da Tyskland invaderte Polen, Frankrike og Storbritannia erklærte Tyskland krig få dager etter.
I arkivet for Kristiansand sivilforsvarskrets er det mye stoff om blant annet luftvern for årene 1938-1945. Blant annet fotografiene fra loftsryddeaksjonen som du finner her:
Ordliste
Nemnd/nevnd = En samling av personer som sammen tar en beslutning i fellesskap, ikke av leder.