Sak mot NSUF-jente
Nasjonal Samlings Ungdomsfylking (NSUF) var Nasjonal Samlings organisasjon for barn og unge i alderen 10 - 18 år. NSUF tilsvarte omtrent organisasjonen Hitler-Jugend. Flere av NSUF- lederne hadde bakgrunn fra speiderbevegelsen.
Nasjonal Samlings Ungdomsfylking (NSUF)
I februar 1942 ble medlemskap i NSUF gjort obligatorisk:
”Enhver norsk gutt eller jente skal for sin nasjonale oppdragelses skyld og for å tjene sitt folk og fedreland tjenstgjøre i N.S. Ungdomsfylking. Plikten til ungdomtjeneste begynner 1ste januar det året 10-års alderen nåes, og opphører 31te desember det år 18-års alderen nåes.”
NSUF var inndelt i:
- Småhirden for jenter (10-14 år)
- Guttehirden (10-14 år)
- Jentehirden (14-18 år)
- Unghirden for gutter (14-18 år)
Øverste leder for NSUF var ungdomsfører og minister Axel Stang.
NSUFs underavdelinger var som Hirden inndelt i lag, tropp, sveit, fylking og regiment. Lederbetegnelsene var også de samme som i Hirden, men i NSUF med forstavelsen «ung-», f.eks. ungsveitfører.
NSUF hadde en rekke lagfører- og troppsførerskoler rundt om i landet, og en egen Førerskole på Jessheim. Den daglige aktiviteten i NSUF-lagene er ikke studert, men mye tyder på at den hadde preg av «speidervirksomhet» mer enn av politikk. Det er likevel klart at NSUF også formidlet NS-ideologien til medlemmene. Målet var, ifølge NSUF-ledelsen, å gjøre ungdommen til «et virkningsfullt og levende instrument for den nye tids ideer».
Foreldreaksjonen
Bestemmelsen ble imidlertid motarbeidet av den norske kirken og de fleste lærere. Etterhvert kom også foreldrene på banen da de ønsket å beskytte barna sine mot nazi-idelogien. Dette førte til Foreldreaksjonen hvor spesielt kvinnene var aktive.
Søstrene Helga og Aasta Stene forfattet følgende protestbrev:
"Jeg ønsker ikke at mitt barn skal delta i NSUFs ungdomstjeneste, da de retningslinjer som er trukket opp for dette arbeid strider i mot min samvittighet."
Motstandsbevegelsen var først i mot denne aksjonen, da de var redde for represalier mot de som skrev under på kampanjen. Men da hele 200.000 protestskriv, underskrevet med fullt navn, ble sendt var det lite myndighetene kunne gjøre. Dermed hadde Norges foreldre sagt et klart "nei" til regimets innblanding i barneoppdragelsen.
Det lyktes aldri å få til en samling av all norsk ungdom etter dette utover barn av aktive NS-medlemmer.
Landssvikoppgjøret
Mange av medlemmene i NSUF ble ikke strafferettslig forfulgt under landssvikoppgjøret men under ser du et eksempel på en landssvikdom mot en av lagsjentelederne i NSUF:
Du kan laste ned kilden nederst på denne siden
Bilder av NSUF kan du finne på Arkivverkets fotoweb og Digitalarkivets nye bildesøk
Kilder:
Kildenett.no
Lokalhistoriewiki
Digitalskolen