ENG
Norderhov-kirke.

Norderhov kirke, udatert. Foto: Widerøe. Norderhov sokneprestkontor, Eb Eiendommer 22 (1739-1965).

Sognepresten i Norderhov forteller om krigsårene

Norge okkuperes av tyskerne april 1940 og snart når krigen også Ringeriksbygdene. Presten i Norderhov, Oluf Ludvig Jenssen, gir i kallsboka en svært detaljert beskrivelse av de første, dramatiske dagene etter den tyske okkupasjonen i Norge.

Sognepresten gir en levende beskrivelse om situasjonen under krigen. Han forteller blant annet om et dramatisk angrep mot kirken:

14/4. Norderhov kirke og gravkapell frembyr et trist skue etter trefningen om natten. Kirkens inngangsdør er gjennomhullet av mitraljøsekuler og delvis sprengt med håndgranater. Den indre dør og treverket omkring altertavlene er likeledes gjennomhullet av kuler som har laget dype sår i murveggen bak alteret. Altertavlens mittbillede ”Den bundne og Tornekronede Kristus”, er som ved et under ikke blitt truffet.

Hva er en kallsbok?

I en kallsbok noterer presten opplysninger knyttet til sitt embete

Kirkekamp

Etter hvert går det lengre tid mellom innførslene, men kirkekampen blir godt beskrevet i 1942 og 1943, da både biskoper og prester nedlegger sine verv og nekter å motta embetslønn.

1941. 
I februar kommer biskopens hyrdebrev som fikk tilslutning fra alle landets frivillige kristelige organisasjoner og som danner opptakten til den egentlige kirkekamp i Norge. Her i menigheten ble ikke hyrdebrevet beslaglagt av politiet slik som i mange andre menigheter i landet. Kirken står fra nu av i åpen konflikt med statsstyret som søker å gjøre den til en lydig tjener for sitt forsøk på å nasifisere folket.

Motstandskamp

Tyskerne visste at kirkens menn ofte hjalp motstandsbevegelsen der det var mulig:

1944.
 Utigjennem året øker motstandsbevegelsen og gir seg utslag i flere og flere sabotasjehandlinger også over Ringerike. Dette fører igjen til rassiaer og arrestasjoner som kulminerer med undtagelsestilstanden i Hønefoss og omegn i september. Herunder blir 5 personer skutt og over 200 arrestert. En stor del av disse blir ført til Grini. Ved samme anledning blir Norderhov prestegård og kirke nøie undersøkt av Gestapo.

Jeg spør lederen hva de søker etter. ”Waffen”, er svaret. ”Vi har dårlige erfaringer m.h.t. prester”, fortsetter han. ”Ikke allene har vi funnet illegale skrifter og hamstringslager i kirker og prestegårder, men også våpen”.


Endelig!

1945. Endelig! Mandag den 7. mai kl. 1⁄2 7 om kvellen kommer meldingen gjennem radio om at Tyskland har kapitulert. Flaggene til tops. – Den 8. mai blir freden offisielt kunngjort. Kirkeklokkene kimer og ringer fra kl. 15-16. Etter 5 lange tunge år er vårt land fritt igjen.

Kallsbok-Norderhov-foto
Arkivreferanse: Statsarkivet i Kongsberg, Norderhov sokneprestkontor, Aa- kallsbok nr. 1 (1714-1991), s. 176-198

Det kan være vanskelig å lese andres håndskrift. Vi har derfor maskinskrevet innførslene soknepresten skrev i kallsboken sin.

Under kan du laste ned pdf av innførslene hans i kallsboken