ENG

Ullersmo landsfengsel

Riksarkivet har arkivmateriale etter Ullersmo landsfengsel fram til 1983.

Det er bare sakarkivet som er avlevert. Her finner du hovedsakelig materiale mellom 1970 og 1983. Men det kan også finnes enkelte eldre dokumenter fra Botsfengslet. Deler av sakarkivet inneholder sensitive opplysninger, og taushetsplikten for dette materialet varer i 80 år. For andre deler av materialet varer taushetsplikten i 60 år.

Litt om innholdet i sakarkivet

Sakarkivet inneholder opplysninger om direktørkonferanser, vareinnkjøp til kostholdet, hobbyartikler, ansettelsesreglement, lønnsansiennitet, opplæring av tjenestemenn, fengselsvesenets eiendommer, telefon, refselser, narkotikamisbruk, innlegging på sykehus, mottak og registrering, behandling av innsatte, besøk, beslaglegging av brev, meldinger om brudd på sikkerhet og orden og rømningsforsøk osv.

For oversikt over alt innholdet i sakarkivet kan du se på arkivkatalogen for Ullersmo landsfengsel på Arkivportalen. I katalogen ser du også hvilke mapper som er klausulert, det vil si de mappene som inneholder taushetsbelagte opplysninger. Du ser også hvor lenge taushetsplikten varer.

Hvordan får du innsyn i opplysningene?

For å få innsyn i arkivet etter Ullersmo landsfengsel må du kontakte oss. Da er det fint om du ser i arkivkatalogen først og finner fram til esken(e) eller mappen(e) du ønsker opplysninger fra. Det gjør det enklere for oss å se om materialet er fritt tilgjengelig eller om det inneholder taushetsbelagte opplysninger.

Innsyn i de delene av sakarkivet som inneholder taushetsbelagte opplysninger kan gis for part i saken eller for forskere.

Mer om Ullersmo landsfengsel

Fra Botsfengselet til Ullersmo

Utover på 1940-tallet ble Botsfengslet i Oslo etter hvert mindre egnet som landsfengsel. Bygningen var gammel og tilfredsstilte ikke kravene til moderne fengselsdrift. I 1950 ble Akershus landsfengsel nedlagt, og Botsfengslet var da det eneste landsfengslet for menn som var igjen. Fengselsreformen av 1951 gikk derfor inn for at Botsfengslet skulle moderniseres, og at antallet plasser skulle reduseres fra 226 til 180. Men det ble for dyrt å modernisere Botsfengslet. Det ble derfor vedtatt å bygge et nytt landsfengsel i Ullensaker kommune – Ullersmo landsfengsel. Dette ble åpnet i 1970, samtidig som Botsfengslet ble nedlagt. Alle fangene i Botsfengslet ble overført til Ullersmo.

Langtidsfanger i Ullersmo landsfengsel

Det var meningen at landsfengslene skulle ta imot fanger som fikk dommer på minimum seks måneder. Men da Ullersmo landsfengsel ble etablert, hevet man soningsgrensen til 18 måneder for de større kretsfengslene. Ullersmo tok dermed imot såkalte langtidsfanger.

Omorganisering av kriminalomsorgen

Fra 1. januar 2001 trådte en organisering av kriminalomsorgen i kraft. Kriminalomsorgen ble da delt opp i tre nivåer:

  • Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) med ansvar for hele etatens faglige virksomhet.
  • Regionaladministrasjonen fikk ansvaret for å gjennomføre straff innenfor regionens grenser.
  • Det laveste nivået besto av de enkelte institusjonene innen kriminalomsorgen

Denne omorganiseringen førte til at Ullersmo ble nedlagt som landsfengsel. Det ble i stedet et fengsel under Region nordøst som omfattet fylkene Akershus, Hedmark og Oppland.